Ordfører Marianne Borgen fikk pappkaffe og pepperkaker, ikke vin og kanapeer til åpningen. (Foto: TLB)
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Samarbeid med frivillige

Åpningshelgen er arrangert av Oslo kommune – miljøhovedstadens egen administrasjon i nært samarbeid med Norges klimafestival §112, som har vært et årlig nyttårsarrangement siden starten i 2015.

Gjennom hele helgen er det en rekke arrangementer for både store og små på SALT, med fri inngang. Seminaret Think & Talk utforsker perspektiver på kart og terreng, opphetede innslag i kjempesaunaen Ardna, og kjendiskokk Ole Martin Alfsen matprater med Youtuber Herman Dahl og andre gjester. Det blir utekino med utsikt til Operahuset, konserter med Ingrid Olava, Daniel Kvammen, Marja Mortensson og den helt spesielle opplevelsen SUSTAIN – hvor alle instrumenter er laget av gjenbrukte plastelementer.

Musikerne i Sustain skapte magi for både øyne og ører på Salt fredag kveld (Foto: TLB)

SALT skal gjøres om til en klimalandsby. Det er workshops hvor ungdommen utvikler verktøy for å stå sterkere mot utfordringene som venter dem, barna får lære å sy hårstrikker eller tøypose med Ingrid Bergtuns redesign, eller lage lykter av hageavfall og mose. Fra scenen blir det tegneshow, og barneteater, Zelda fra Newton lager fysikkshow, og Blekkulf våkner opp fra en mangeårig dvale.

Lang prosess, verdt en feiring

– Det er et kjempeprogram som skal syes sammen, og vi har alltid knapt med tid, sier Anders Selstrøm Moe som er leder i Klimafestivalen. – Hele staben består av frivillige, og arbeidsgiveren sponser festivalen ved å gi meg permisjon for å jobbe med dette i noen uker hvert år.

Moe har i likhet med de øvrige i festivalledelsen andre jobber resten av året, og er arkitekt hos Link Arkitekter med byplanlegging som spesiale. Resten av staben er også frivillige, og artistene stiller opp gratis.

– Vi gjør jo også en del eksperimenter her som jeg er litt spent på. Vil folk kle på seg og sitte ute på kvelden med en øl og se på film med Operaen som bakteppe? Det vet vi jo ikke. Blir det for kaldt så har vi jo den store saunaen som tilbyr både prat og drikke – det blir fine kontraster.

Stolt av byen – er i front

– Vi er utrolig stolte over at Oslo har vunnet denne hedersbevisningen, denne stafettpinnen som går på rundgang i Europa, sier Moe. – Det er kanskje ikke så mange som er klar over det, men det er ikke en overfladisk pris – den er forbeholdt de byene som går lengst, og der er Oslo nå. Vi er i front, og vi fortjener det.

Anders Selstrøm Moe leder (sammen med Heidi Helgestad) Klimafestivalen på dugnad (Foto: TLB)

– Jeg har jobbet med klima- og miljøvennlig byutvikling i mange år, og da vi så det nye byrådet komme til makta så skjedde det noe med tempoet, og med viljen til å tråkke på gassen. Som fagperson er jeg stolt av det byen får til, og dette er verd en feiring.

Han forteller at dette er et arbeid som har pågått gjennom tiår, og i alle de siste byrådene har det vært en enighet om å gjøre byen renere og mer menneskevennlig.

– Byens befolkning skal imidlertid også modnes, og når det nye byrådet i 2015 bestemte seg for å sette gass og virkelig satse, så var det også overfor en befolkning som i større grad enn før var klar for det.

– Det gir resultater, og det er verdt en feiring, smiler Moe.

Han synes heller ikke kritikken mot pengebruken som har kommet mot markeringen treffer helt. Moe mener de store postene på budsjetter ikke går til fest og kanapeer, men til arrangementer og aktiviteter som på forskjellige plan nettopp er med på å skape miljø- og klimabevissthet inn i hverdagen til byens befolkning.

– Befolkningen må ha et eierskap til omfattende endringer om de skal fungere over tid, sier Anders Moe.

Ikke bobler og kanapeer men pappkaffe og pepperkaker

Det var enkel standard som møtte byrådsleder Raymond Johansen, ordfører Marianne Borgen og de internasjonale gjestene når de ankom torget i SALT-landsbyen med grilling av mashmallows i bålpanner, kaffe og kakao i pappkrus,  og pepperkaker fra boks.

Raymond Johansen la vekt på at når Oslo nå fremstår på den internasjonale scenen som foregangsby så er det i stor grad frukten av et tverrpolitisk lagarbeid som har foregått i tiår.

Litt symboltungt var det også når Hilde Barstad, som var byråd for miljø og samferdsel for Høyre fra 2000 til 2003, var den som markerte åpningen ved å slå på en stor gong.

– Oslo fikk allerede i 2003 Europeisk miljøpris, som vel er forgjengeren til dagens kåring av Europeisk miljøhovedstad, forteller Barstad etter seremonien. – Vi måtte til Brussel for å presentere det vi hadde gjort. Det var stor stas, og den står utstilt i trofesamlingen på rådhuset.

Tidligere miljøbyråd (2000-03) Hilde Barstad markerte åpningen med å slå på økofilosofen Arne Ness’ gamle gong. (Foto: TLB)

Tverrpolitisk innsats over tiår

– Vi reviderte og utvidet da en allerede eksisterende klima- og miljøhandlingsplan som bare har vokst fra år til år, fortsetter Barstad.

Hun gir Naturpress et lite tilbakeblikk i denne prosessen som går tilbake til 80-90-tallet.

– Det har vært et bevisst arbeid med å rense opp i fjorden, bevare marka, åpne opp og rense elvene, og ikke minst legge grunnlaget for en moderne kollektivtransport, bygge sammen jernbanelinjene, utvide t-banenettet. Det er store løft som byen har tatt i fellesskap og over tid, forklarer Barstad.

Hun mener at byene får en stadig større betydning for det internasjonale miljø- og klimaarbeidet.

– Alt henger sammen med alt. At statene samarbeider om de store linjene er kjempefint, men vi er nødt til å ha det trykket nedenfra, fra folk, organisasjoner, politiske partier og byer med gjennomføringsevne som har ambisjoner på vegne av klima og miljø. Denne brede feiringen vi ser her er med på å jorde dette i samfunnet. Det blir integrert i folks hverdag; det skal ikke være vanskelig, og etterhvert så går det automatisk. Det er ingen som blir frustrert av å sortere søpla lenger – det er sånn det skal være.

Hun tror et grønt skifte nedenfra kan komme til å gå raskt, og viser til at bensin- og dieselsalget på Oslo vest har sunket med 30 % siste året.

– Jeg er ikke bare teknologioptimist, men også optimist på vegne av folk.  Vi må holde fokus på det som vi kan gjøre noe med – det som kan skape framgang, i stedet for å gi oppmerksomhet til det negative. Vi skal vite om det, men vi må ikke henge fast i det, avslutter hun.

Det skal poengteres at pepperkakene og kakaoen var som mellommåltid å regne for ordføreren og de spesielt inviterte gjestene fra inn- og utland, som fortsatte til en festmiddag på Oslo rådhus etter opplegget i festival-landsbyen SALT.


 

- Annonse -