Byrådsleder Raymond Johansen tok en svingom med både Tigra og Blekkulf etter sin åpningstale.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Etter den høytidelige og offisielle åpningen på rådhuset av Oslo som Europas miljøhovedstad 2019, kom Johansen og flere av gjestene fra inn- og utland ned på SALT på Langkaia.

Der åpnet betimelig nok også årets Klimafestival §112, og flere hundre besøkende var innom det langt mer uformelle arrangementet.

I sin tale til klimafestivalen trakk byrådslederen blant annet fram noen av miljøresultatene som Oslo by har oppnådd i løpet av de siste par årene.

– Vi har bygd ut kollektivtilbudet med fire tusen flere avganger i uka, samtidig som

Nosizwe sang på SALT.

biltrafikken har gått ned. Fra januar 2017 til januar 2018 så var det 500.000 færre passeringer gjennom bomringen. Det gir oss bedre byluft og et bysentrum hvor det blir lettere for dem som sykler og går, sa Johansen.

Om tiltakene som kommer:

– I løpet av året som kommer vil Oslo få 70 nye elektriske busser, fergene til Nesodden vil gå over på elektrisitet, og vi får landstrøm til de store fergene, danskebåten og Kiel-ferga. Oslo vil få enda flere fossilfrie byggeplasser. Alt dette vil gi bedre byluft og mindre utslipp, og det er bra for helsa, sa Raymond Johansen, som pekte på problemene med astma og allergi i Oslo.

– Hadde vi hatt målinger langs en del av barnehagene her i byen, så tror jeg vi hadde oppdaget ting vi ikke hadde likt.

Byrådslederen avsluttet oppmøtet sitt med noen dansetrinn. Miljødetektiven Blekkulf og den helt nye miljømaskoten Tigra bød opp til dans etter rytmene fra husbandet og sangartisten Nosizwe, og Johansen var ikke vond å be.

Sveinung Rotevatn (V), statssekretær i KLD.

Sveinung Rotevatn (V), statssekretær for klima- og miljøminister Ola Elvestuen, var på klimafestival i Oslo for første gang.

– Oslo har gjort mye på miljøsiden allerede, og har mye å by på. Jeg håper at året 2019 som Europas miljøhovedstad vil bety at vi får et enda større engasjement for miljø og klima. At flere vil gå over til miljøvennlige biler, og at flere vil velge å bruke kollektivtransport, sier Rotevatn til Naturpress.

– Hvordan skal de nødvendige endringene skje raskt nok, om verden skal ha mulighet til å klare 2-graders målet?

– Det overordnede er at vi får et skifte i energiforsyning. Vi klarer å få til mye nå, men vi klarer det ikke fort nok. For å få det til er vi nødt til å prise utslipp.

– Bør ikke Norge iverksette en utfasingsplan for oljevirksomheten?

– Vi setter store krav til vår norske oljeproduksjon. Vi verner de mest sårbare områdene, slik som Lofoten, og vi produserer med lave utslipp. Så nei, vi har ikke satt noen dato for utfasing, men jeg tror likevel de fleste ser skriften på veggen.

Festivalleder Anders Selstrøm Moe hadde grunn til å være fornøyd med oppmøtet på første dag av klimafestivalen.

Alle de ulike arrangementene på Oslo Klimafestival ble fullbooket på denne første dagen, kunne festivalleder Anders Selstrøm Moe konstatere.

– Det er utrolig gøy å få lage Oslo Klimafestival. Vi er fornøyd med oppmøtet, med det fine været, og alt er bra, egentlig.

Selv om Oslo til nå er storebror i klimafestivalsammenheng i Norge, finnes det utfordrere blant arrangørene rundt om i landet.

– I Bergen har klimafestivalen vært aktiv i mange år, og i kjent bergenser-stil har de nå lovet å overgå oss. Det er bra – konkurranse trenger vi. Og også i Stavanger skjer det ting, vi har opprettet kontakt med Nysnø og Siri Kalvig med flere – det blir spennende å se hva som kommer ut av det. Drammen og Molde er to andre byer der det skjer mye bra, sier Moe, som er opptatt av at apatien aldri må få overtaket i klimakampen.

– Hvis man engasjerer seg i klima og miljø, og oppsøker menneskene og fellesskapene i disse nettverkene, da forsvinner følelsen av håpløshet. Dessuten er det viktig å ikke lage et fiendebilde av seg selv, men holde fast i det at vi gjør noe sammen, sier Anders Selstrøm Moe.

Fra venstre: Chia-Ying Cho og Hsuan-Ju Un

Blant gjestene på Oslo Klimafestival §112 var Chia-Ying Cho og Hsuan-Ju Un – begge fra Taiwan, og et sted like utenfor hovedstaden Taipei. De hadde vandret tilfeldig inn på SALT, og var ikke klar over at det var en klima-og miljøfestival de hadde havnet i.

– Vi er turister her, og skal være i Norge i en måned. Slike miljøfestivaler finnes ikke på Taiwan, og jeg føler vel ikke at det snakkes så mye om klima og miljø i landet vårt. Men vi tenker på det, og særlig på at havet kommer til å stige. Elektriske biler er det ikke mange av hos oss, men vi har elmotorsykler, sier Cho.


 

- Annonse -