Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, vinner Sigrun Syverud og Anita Krohn Traaseth. Foto: Charlotte Wiig.

Web- og logistikkløsningene til Fjong er trimmet ytterligere. Slik skal klesleie ikke bare kunne brukes til fest, men være et reelt alternativ til å kjøpe jobb- og hverdagsklær også.

Data om brukernes størrelse og preferanser skal gjøre det lett å finne og velge klær i Fjong-systemet. Løsningene har imponert juryen i Female entrepreneur-konkurransen som Innovasjon Norge står bak, og som ble delt ut for tiende dag i går, 8. mars.

Årets pris gikk til Fjong-gründer Sigrun Syverud.

Prisen Female entrepreneur er rettet mot kvinnelige teknologigründere som satser internasjonalt og jobber mot ett eller flere av FNs bærekraftmål, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding.

– Det er en del ting det er viktig at nettopp kvinner skaper, fordi det er kvinner som ser behovet og problemet. Hvis bare menn starter selskaper, kan vi gå glipp av tjenester mange kvinner kan ha glede av, sier Sigrun Syverud.

Globalt perspektiv

Det var et globalt perspektiv som fikk Sigrun til å begynne med utleie av klær.

– Klesindustrien er en av de mest forurensende i verden. Ved å leie klær konsumerer vi på en mye smartere måte som utnytter ressursene bedre, sier hun.

Nesten 40 000 brukere tyder på at det er mange folk ønsker seg mer bærekraftige alternativer. Den gjennomsnittlige nordmannen har ifølge Sifo 359 plagg i skapet, så mulighetene for videre vekst bør være gode. Ifølge Innovasjon Norge ligger imidlertid ikke det aller største potensialet i klær, men i den teknologiske løsningen som kan tas i bruk på en rekke områder.

«Som Airbnb eller Soundcloud for klær»

– De siste fire årene har vi spisset prisen mot teknologi, vekst og bærekraft. Sigrun Syverud har etablert og utviklet en framtidsrettet og teknologibasert bedrift med fokus på gjenbruk i en forurensende industri. Denne løsninger er skalerbar og har gode muligheter for å vokse internasjonalt. Fjong kan på mange måter sammenlignes med Airbnb eller Soundcloud for klær, sier Anita Krohn Traaseth, Innovasjon Norges representant i juryen.

Det var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen som delte ut prisen. Han ønsker seg flere kvinner med ambisjoner om å skape bedrifter som vokser.

– Norge trenger flere kvinnelige grundere. For å få til det trenger vi flere kvinnelige rollemodeller, og det er nettopp derfor jeg syns denne kåringen er viktig. Sigrun Syverud har gjort en kjempejobb med å skalere opp sin virksomhet raskt og har skapt mange arbeidsplasser på imponerende kort tid, sier Røe Isaksen.

Det eksisterer flere aktører på utleiemarkedet for klær, blant annet Something Borrowed og Filippa K. I Fjongs konsept går det an å få kjøpe plagget man leier, dersom det skulle falle veldig i smak.

Det kastes store mengder klær i Norge. Frelsesarméen oppgir at de tok i mot 18.800 tonn med klær i 2018, det blir 52 tonn om dagen.

En undersøkelse fra i fjor viser at mer enn hvert tredje plagg ikke blir brukt.


 

- Annonse -