Wael Hmaidan. Foto: Skjermdump/stillbilde/YouTube/Nick Breeze.

Libaneseren Wael Hmaidan var leder for det globale klimanettverket CAN-I fra 2012 til han måtte gå i januar 2019. Drøyt et år tidligere hadde en av hans nærmeste underordnede tatt sitt eget liv.

Nettverket CAN International er en paraplyorganisasjon for mer enn 1.700 NGO´er bare i Europa, og med formål å koordinere miljøinnsatsen til sine medlemmer, som for en stor del arbeider med klimaspørsmål eller beslektede saksfelt. Også en del norske organisasjoner er tilknyttet CAN-I – ifølge egen medlemsoversikt er pr i dag Utviklingsfondet, Forum for utvikling og miljø (ForUM), Framtiden i våre hender, Kirkens Nødhjelp, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Redd Barna og Regnskogfondet med.

Nettverket har blant annet stått bak de velkjente «Fossil of the Day»-arrangementene på de internasjonale klimatoppmøtene.

Hovedkontoret til CAN-I ligger i Bonn i Tyskland, mens den internasjonale adressen er  Mount Lebanon i Libanon. Europa-kontoret ligger i Brüssel.

Nettstedet Climate Home News (CHN) ved journalist Megan Darby, har gransket forholdene rundt lederstilen til Wael Hmaidan. De anklager styret i CAN-I for ikke å ha reagert på informasjon som de skal ha sittet inne med.

Holly Borday

31. oktober 2017 tok 30 år gamle Holly Borday, en kvinnelig mellomleder i CAN-I, livet sitt. Som nær medarbeider av Hmaidan og en som rapporterte direkte til ham, var hun ifølge CHN ekstra utsatt for hans bøllete oppførsel i den korte tiden hun var ansatt – fra COP21 i Paris i 2015 til hun sluttet i februar 2016.

Rett før hun døde postet hun et innlegg på Facebook, der hun trakk inn Wael Hmaidan som en som hadde utsatt henne for seksuell trakassering. Faren hennes, Robert Borday, skrev på ett-års dagen for hennes død et åpent brev rettet til den internasjonale klimabevegelsen, men uten å nevne Hmaidans navn:

» … [Holly] fikk stigende panikk, fordi hun kjempet med store arbeidsmengder med liten støtte eller veiledning. Hun hadde hatt mentale utfordringer før hun ble ansatt i CAN-I, men de var under kontroll. Etter at hun sluttet i CAN-I ble hun dratt inn i en spiraliserende depresjon, og hennes opplevelse med klimabevegelsen var så negativ og ydmykende at det ødela hennes sjanser til å komme seg igjen … «

Brevet fra Holly Bordays far ble skrevet i november 2018. På omtrent samme tid ble det skrevet tre varslingsbrev mot Hmaidan fra henholdsvis to tidligere ansatte og et fra 15 forhenværende og nåværende ansatte.

Beskrevet som en predator

Ifølge vitner som har uttalt seg blir Wael Hmaidan beskrevet som en predator som gikk utenom normale ansettelsesprosedyrer for å kunne omgi seg med attraktive kvinner. Disse kvinnene blir omtalt som kvalifiserte, profesjonelle yrkesmennesker som var begeistret og stolte over å få jobbe med klimasaken. Men Hmaidan snakket dem ned, objektiviserte dem og fratok dem innflytelse.

Hmaidan skal ha kommet med kommentarer som » … du er her for å ta deg godt ut … » og » … du er smart til å være en blondine … «, men han nekter selv for å ha sagt dette.

Et av vitnene skal ha anklaget ham for å ha berørt henne på en upassende måte, og for å ha kommet med gjentatte seksuelle tilnærmelser.

Hmaidan skal i avhør ha innrømmet å ha sagt «upassende kommentarer» og gjort «upassende handlinger».

Nedsatte uavhengig gransking

Fra flere ansatte har det ifølge CHN kommet vitneutsagn om at Hmaidan satte store og urealistiske krav, og at han reagerte eksplosivt etter skuffelse. Flere i staben sa at de var kronisk underbetalt.

CHN har på tross av gjentatte henvendelser til Hmaidan ikke fått svar fra ham.

Styret i CAN-I nedsatte i november 2018 en uavhengig granskingskommisjon for å kartlegge problemene i organisasjonen knyttet til topplederen. Det endte med sparken for Wael Hmaidan i januar.

Denne artikkelen bygger i stor grad på to artikler fra nettstedet Climate Home News, som publiserer etter Creative Commons lisens. Du kan lese hele den nyeste artikkelen ved å klikke på denne lenken.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?