Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris, og tildeles i år til Natur og Ungdom og Greta Thunberg. Klima- og miljødebatten er i dag en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i, skriver Fritt Ord i en pressemelding.
— Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst er mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.
Dette er prisvinnerne:
Natur og Ungdom er den største miljøorganisasjon for unge i Norge, med 7500 medlemmer i 70 lokallag. Gjennom mer enn 50 år har Natur og Ungdom arbeidet lokalt, nasjonalt og globalt for å løfte frem både problemene og løsningene. I mars samordnet organisasjonen de norske skolestreikene, der 40 000 elever deltok. Natur og Ungdom har spilt en viktig rolle i en rekke av de store miljøsakene i Norge, som industriavfall, gasskraftverk, flytrafikk og oljeleting ved Lofoten, Vesterålen og Senja.
Greta Thunberg (16) innledet i august i fjor skolestreik utenfor den svenske Riksdagen med krav om en effektiv klimapolitikk. Etter valget fortsatte hun å streike hver fredag, og skolestreikene spredte seg til hundrevis av byer globalt allerede før nyttår. Fredag 15. mars i år streiket 1,6 millioner skoleelever over hele verden for handling og tiltak mot klima- og miljøkrisen, inspirert av Greta Thunberg. Dette er en av tidenes største klimamarkeringer.
Prisen mottar de «for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og engasjerende», i følge pressemeldingen.
— Dette gjør de på både saklige og engasjerende måter: Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag, sier Brochmann.
Fritt Ords begrunnelse for årets tildeling:
«Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris. Klima- og miljødebatten er i dag en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i. Aktivister møter motstand av mange slag: Motstand mot å akseptere kunnskap og forskning, motstand fra politikere som ikke vil gjennomføre effektive endringer, motstand fra næringsinteresser – og motstand i form av hets, trakassering og latterliggjøring i sosiale medier og nettdebatter.»
Fritt Ords Pris er den høyeste utmerkelsen som stiftelsen gir. Prisen er på i alt 500 000 kroner, og de to prisvinnerne får også hver sin Fritt Ord-statuett, signert Nils Aas. Prisutdelingen skjer onsdag 8. mai 2019 kl. 19 i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.