Togtilbudet fra Norge til Europa har blitt kraftig kritisert i sommer. Utvalget er magert, og tilbudene er svært uoversiktlige. Naturpress gir deg her en oversikt over det skrøpelige togtilbudet til Europa.
Det er et enormt mye større utvalg av flyreiser til Europa enn med tog. Du kan velge mellom 150 daglige avganger med fly eller én avgang med tog, i følge Dagsavisen.
Noen av oss kjenner litt på flyskam. Andre mener at tog rett og slett er et mer behagelig fremkomstmiddel enn fly. Så hvilke alternativer har vi som vil reise til kontinentet med tog?
Her gir vi deg alternativene, og vi bruker togturen fra Oslo til Berlin som eksempel. Mange tusen nordmenn reiser til Berlin hvert år, og byen med 3,5 millioner innbyggere har omlag like mange besøkende årlig. Dessuten er Berlin et godt utgangspunkt for videre togreiser ut i hele Europa.
Første stopp, Vy.no
Ditt første forsøk er kanskje å sjekke Vy.no? Her stopper forsøket på utenlandsreise ganske så kjapt. Ingen hjelp å få dersom du legger inn reiseruten:
VY.NO: Destinasjon Berlin er et “Ugyldig stasjonsnavn”. Skjermdump fra Vy.no
Stopp nummer to er Entur.no
Som følge av Jernbanereformen har salgsorganisasjonen blitt skilt ut i et eget selskap – Entur AS.
Entur skal være en felles plattform for alle som leverer tjenester innen buss, tog, trikk og båt i Norge. Appen skal gjøre det enklere for kollektivreisende, ifølge selskapets egne nettsider.
Men heller ikke Entur.no lar deg søke opp togreiser utenlands. Entur sier (til VG) at du må ringe dem om du vil ta toget utenlands. På telefon kan de hjelpe de deg med å booke billetter, og så kommer billettene i posten etter et par dager.
Entur er en teknologisk nyvinning, men det gjelder kun for reiser innenlands. For utenlandsreiser så er det 1990-tallets metoder som fortsatt gjelder.
Entur.no: «Vi finner ingen reiser»
Stopp nummer tre; møt opp på togstasjonen
Du MÅ jo ikke kjøpe billetter online. En mulighet er å møte opp på togstasjonen. Dette er en metode som har blitt brukt siden toget ble drevet med kull og damp.
Dessverre er antallet togstasjoner i Norge som kan hjelpe deg med dette bare en håndfull:
Du må møte opp på enten Oslo S, Oslo Lufthavn, Trondheim, Bergen eller Stavanger for å kunne bestille utenlandsreise med tog, ifølge Vegard Kristoffersen, fagansvarlig utland hos Entur, som forklarer til VG. Det er nemlig kun her at Entur har betjent billettsalg på stasjonen. Til gjengjeld får du der billettene i hånda med en gang.
Men du må altså bo i rimelig reiseavstand fra en av disse fem stasjonene for effektivt å få kjøpt utenlandsbilletter.
Neste stopp; Sverige
Vi drar videre! Neste stopp på vår søken etter togreiser fra den norske hovedstaden til Berlin med tog, er hos den svenske konkurrenten SJ, som fram til 1. januar 2001 var en forkortelse for navnet Statens Järnvägar. Nå er det svenske togselskapets navn «SJ».
Nei, heller ikke SJ.se kan hjelpe oss med billetter fra Oslo S til Berlin Hbf. Men SJ.se er kan tilby togbillett til Malmø. Det kan vise seg nyttig, les bare videre…
Stopp nummer fem; Tyskland leverer!
De som har reist med tog rundt i Europa før, kjenner gjerne til Deutsche Bahn (DB); www.bahn.de er en sikker kilde til informasjon om togreiser over hele Europa. Ikke har de skiftet navn heller, for DB er en sikker merkevare. På DB kan du søke opp reiseruten helt fra Oslo S til hovedjernbanestasjonen i Berlin, Berlin Hbf.
Skal man tro DB så er den kjappeste ruta på nær 19 timer. Den kjappeste ruta er ikke den mest behagelige, med hele seks(!) bytter.
Tabell: Den KJAPPESTE ruta til Berlin er på nesten 19 timer, og ruta er ifølge Deutsche Bahn denne:
Oslo S til Karlstad ca 2,5 timer |
Bytte tog – inkl ventetid 1 time og 47 minutter |
Karlstad til Göteborg, også ca 2,5 timer |
Bytte tog – ventetid 15 minutter |
Göteborg til Köbenhavn ca 3,5 timer |
Bytte tog – ventetid 7 minutter, her gjelder det å skynde seg, og å håpe at toget ikke er forsinket! |
Köbenhavn til Næstvædt ca 1 time |
Bytte tog – ventetid 7 minutter også her |
En time med BUSS fra Næstvædt til Nykøbing |
Ventetid i Nykøbing |
Tog fra Nykøbing til Hamburg ca tre timer |
Bytte tog – ventetid 34 minutter |
Til slutt et DIREKTETOG fra Hamburg til Berlin, ankomst 00:53 på natta… |
Merk: Dette reiseforslaget er fra et tilfeldig søk på bahn.de, med kjappeste mulige rute fra Oslo S til Berlin Hbf som mål. Prøv selv!
Om jeg skulle brukt DB til å bestille billetter, ja da ville jeg nok ikke bare gått etter den raskeste ruta. Jeg ville ha valgt ruta med færrest togbytter.
Færrest bytter er det om man velger å reise Oslo S – Karlstad – Göteborg – Malmö – Berlin. Den ruta tar 24 timer og 50 minutter. Og den inkluderer direkte nattog fra Malmö.
Tabell: Ruta fra Oslo til Berlin med færrest togbytter:
Oslo S til Karlstad ca 2,5 timer |
Bytte tog. Ventetid i Karlstad 1 time og 47 minutter |
Karlstad til Göteborg ca 2,5 timer |
Bytte tog. Ventetid 59 minutter. |
Göteborg til Malmö. Vel to timer. |
Togbytte. Ventetid ca 1 time. |
Direktetog fra Malmö til Berlin Hbf. Nattog, reisetid ca 14 timer |
Presisering: Pressesjef i Vy.no, Åge-Christoffer Lundeby, påpeker i en e-post til Naturpress 15. juli at det går direktetog fra Oslo til Göteborg, noe som sparer reisende for ett bytte. Totalt reisetid er dog dessverre fortsatt 24 timer og 50 minutter.
Snälltoget fra Malmö
Reiseforslaget fra Bahn.de inkluderer direkterute fra Malmö:
Snälltoget fra Malmö tilbyr direkte nattog, har sovekupeer og restaurantvogn. Og du kan velge mellom delt kupé eller egen kupé.
Merk at Snälltoget kun kjører til Berlin i ferier og langhelger.
— Etterspørselen etter togreiser ut i Europa har økt kraftig det siste året, og nå kan vi snakke om et paradigmeskifte til mer klimasmarte og bærekraftige reiser, sier Marco Andersson, markedssjef for Snälltåget, i en pressemelding.
Snälltoget har også online booking til 30 destinasjoner i Tyskland.
Siste utvei: Båt + tog?
Om du inkluderer båt som mulig transportmiddel, så har du Kiel-ferga fra Oslo som et alternativ.
Da går båten kl 1400 fra Oslo – og ankommer kl 1000 dagen etter i Kiel.
Fra Kiel til Berlin Hbf tar det 3,5 timer med tog, inkludert ett togbytte i Hamburg.
Båt + tog er altså konkurransedyktig med Snälltoget, men også her runder du døgnet før du ankommer Berlin.
Bedringer på vei! lover Vy
Desember 2019 blir det flere togavganger mellom Oslo og Gøteborg.
– Togferie er populært og vi jobber hele tiden for å gi et enda bedre tilbud, sier Arne Fosen, konserndirektør for tog i Vy, i en pressemelding.
Togene vil få kortere reisetid, med fire avganger fra Oslo på hverdager, og tre avganger lørdag og ssøndag.
– Med nye rutetider får vi også et tilbud som er bedre tilpasset videre transport fra Gøteborg mot Helsingborg, Malmø og København, og derfra videre ut i Europa. Dette er det mange som ønsker seg, og vi gleder oss til å gi vårt bidrag for å møte dette behovet, sier Fosen.