Bildet er fra demonstrasjonen som Extinction Rebellion holdt i vår, utenfor Equinors hovedkontor på Fornebu. Foto: XR.

I 60 byer over hele verden skal miljøaktivistgruppen Extinction Rebellion snart holde nye ikke-voldelige, men forstyrrende aksjoner.

Det varsler gruppen i kveld. Målet med aksjonene – heter det i meldingen – er som tidligere «å vekke myndighetene til å erklære klimakrise og iverksette tverrpolitisk samarbeid som forebygger de verste skadevirkningene av klimakrisen vi befinner oss i».

Det globale opprøret begynner i Australia ved soloppgang 7. oktober og vil så følge solen verden rundt. I minst en uke skal aksjonene pågå, og også her i Norge vil opprøret merkes; i Oslo og «andre steder», som det lyder i varselet.

Vil lamme sentrale mål i storbyer i en uke

Trolig vil Berlin og London være de to byene i Europa der XR vil markere seg tyngst.

Tusenvis av aktivister kommer til å delta i opprøret i Berlin, og aktivister fra hele Norden skal reise til den tyske hovedstaden, opplyser gruppen, som også forteller at XR-Norge har mange medlemmer i Berlin under aksjonsuken. XR skal blokkere veier og områder, lamme trafikken og fremme sine krav, heter det.

I London skal aksjonene rettes direkte mot styresmaktene ved at 12 sentrale mål skal paralyseres i én uke. Også i Berlin, Paris og New York har gruppen satt seg lignende mål.

Flere medlemmer av det norske Extinction Rebellion var i Oslo Tingrett tidligere i denne måneden. Påtalemyndighetene brakte medlemmene inn for retten etter at de nektet å betale bøter som de i løpet av våren og forsommeren hadde pådratt seg i ulike aksjoner.


 

- Annonse -