Kronikkforfatter Nikolai Tangnes. Foto: XR.

Av Nikolai Tangnes, Extinction Rebellion Norway

(KRONIKK) Med setningen «This is our darkest hour» erklærte Extinction Rebellion (XR) opprør for livet 31. oktober 2018. Fem måneder senere erklærte bevegelsen opprør i Norge. 25 forfattere, akademikere og kulturpersonligheter skrev under på den norske erklæringen som slår fast at en forbrytelse mot jorden finner sted, og at det er vår plikt å handle for å redde den. 

Siden mars har Extinction Rebellion Norge sperret inngangen til Norges bank i protest mot Oljefondets investeringer i olje og kull, plantet et epletre på Eidsvolls plass i protest mot Norges svake matsikkerhet og lagt sølvpenger på trappen til Finansdepartementet. Vi har gjort dette for å synliggjøre det sviket regjeringen begår mot fremtidige generasjoner ved å fortsette utvinning av olje og gass. Extinction Rebellion har sperret inngangen til statsministerens kontor og Stortinget. Vi har aksjonert inne i Stortingssalen. Utenfor bystyremøter landet rundt har medlemmer aksjonert for å få våre folkevalgte til å erklære klimakrise. I Trondheim demonstrerte medlemmer inne i et bystyremøte under banneret «Erklær klimakrise nå!». I Bergen la medlemmer seg som døde på kaien i Bergen i protest mot cruisenæringen som forpester byen. Da statsminister Erna Solberg talte under åpningen av Naturhistorisk museum i byen, minnet XR-medlemmer henne på at vi står i den sjette masseutryddelsen, og om vi ikke handler snart, vil listen over utdødde arter bare fortsette å vokse. 

Kronikken fortsetter under bildet

AnnonseLedige stillinger
Fra en av aksjonene til XR i 2019. Foto: XR.

I løpet av 2018 og 2019 har Extinction Rebellion blitt den raskest voksende miljøvernorganisasjonen i verden. Tusenvis av markeringer og aksjoner er avholdt verden over, og tusenvis av medlemmer er arrestert i ikke-voldelige demonstrasjoner og sivil ulydighet. I Norge har bevegelsen fått lokallag fra Kristiansand i sør til Alta i nord. Etter en uke med aksjoner i regi av XR i påsken 2019, erklærte parlamentet i Storbritannia klimakrise. Også i Norge har kommuner og fylkesting erklært det samme. I Oslo skjedde det etter et innbyggerinitiativ som XR-medlemmer stod bak. 

På tross av et år med markeringer og aksjoner i regi av Extinction Rebellion, andre miljøorganisasjoner og klimastreikende ungdom, fortsetter regjeringens destruktive klima- og miljøpolitikk. Oljeselskapet Wintershall har startet prøveboring i nærheten av sårbare kaldtvannskorallrev ved Trænarevet. Dette gjorde de med Stortingets og regjeringens velsignelse. Miljødirektoratet står fast på sin beslutning om å dumpe gruveslam i Repparfjorden. Equinor utvider oljevirksomheten sin, vil bore i svært sårbare havområder i Australbukta og satser milliarder på oljeleting i land som Brasil. 

Nye tall viser at Norges utslipp av klimagasser gikk ned med 0,9 prosent i 2018. Det er så alt for lite når vi har forpliktet oss å redusere utslippene med 40 prosent frem mot 2030. Samtidig tar ikke disse utslippstallene høyde for de Co2-utslippene vi eksporterer gjennom olje og gass-eksport. Norge er den syvende største eksportøren av Co2-utslipp globalt. Norskprodusert olje er bare ren på papiret. Vi er ingen grønn nasjon, men en storeksportør av klimafiendtlige gasser som holder på å kvele planeten. En økende motstand mot denne politikken besvares med tomme ord og brutte løfter. 

Havet forsures. Skogbranner, flommer og tørkekatastrofer inntreffer hyppigere og hyppigere. Temperaturen på jorden fortsetter å stige. Og Co2 utslippene øker i takt med forverringen av disse prosessene. Vi styrer fortsatt mot masseutryddelse av arter, inkludert vår egen. Fullstendig økologisk kollaps synes enda uunngåelig. 

Folket er nødt til å reise seg mot systemet som gjør denne dødsdansen mulig. Derfor står Extinction Rebellion på barrikadene. Vi nekter å akseptere at våre barn og barnebarn skal arve en døende planet. Myndighetene må fortelle sannheten om den krisen vi står i. Vi krever et nullutslippssamfunn, og en politikk som tar hele folket med på de nødvendige endringene. 

Ett år etter at opprørserklæringen ble offentliggjort, vokser bare behovet for massemobilisering og handling i klimaets navn. Om vi ikke yter motstand i dag, er vi fortapt i morgen. Vi må alle kreve den retten grunnlovens §112 garanterer oss: retten til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Livsgrunnlaget på jorden er truet. Dette er vår mørkeste time. Da er det vår plikt å handle.