Det var tett med folk på VegFest. Foto: Naturpress.
- Annonse -

En lørdag av det riktig grå slaget, først i november og med snø og vind i gatene utenfor, viste seg å være gode betingelser for å arrangere vegetarfestival i Tromsø.

TROMSØ (Naturpress) Arrangøren Grønn Framtid anslår at så mange som 1.500 mennesker var innom underetasjen i Veita handlesenter i løpet av denne lørdagen, 2. november.

Trengselen vitnet om genuin interesse for vegetarisk kosthold. Fra en rekke boder ble det både kokkelert og solgt vegetarisk mat av mange slag. Gjennom hele dagen var det en jevn strøm av publikum innom, for å spise, drikke og høre på foredrag.

Kø foran en av de populære matbodene. Foto: Naturpress.

Grønn Framtid er en ideell organisasjon som jobber for at velsmakende plantebasert mat skal være lett tilgjengelig, slik at alle har muligheten til å nyte et godt valg for miljøet, dyrene og sin egen helse, forteller Vanessa Brall til Naturpress. Hun var sentral person for arrangementet.

Vanessa Brall. Foto: Grønn Framtid.

– Vi arrangerer Tromsø VegFest, men jobber også med andre prosjekter som f.eks. Grønn Skolemat-kampanjen vår hvor vi hjelper skolekantiner å tilby grønnere mat i skolekantinen. Det var mange som meldte seg på i løpet av festivalen, og for å kunne jobbe med våre prosjekter er vi helt avhengig av våre frivillige og våre støttemedlemmer. Derfor setter vi setter stor pris på hver eneste person som støtter vårt arbeid, sier Brall.

Hun er strålende fornøyd med oppslutningen om arrangementet i Tromsø, og ser dette som klare signaler fra tromsøværingene på at de ønsker å spise mindre kjøtt og mer plantebasert mat – og at de leter etter mer kunnskap.

– Vi er kjempefornøyd med antall besøkende på Tromsø VegFest – Nord-Norges første vegetarfestival! Selv om vi satte oss ambisiøse mål før vi satte i gang med festivalen har antall besøkende toppet våre forventinger ganske mye. Foredraget til lege Eliska Selinger var veldig godt besøkt selv om hun satte i gang allerede 15 minutter etter festivalens åpning, sier hun.

– Hvorfor er det viktig å få flere til å bli vegetarianere eller veganere?

– Vi er midt i en klimakrise der industrielt dyrehold bidrar til store deler av klimagassutslippene. I Norge står husdyr eller gjødsel fra husdyra for 72 % av klimagassutslippene i jordbruket. Samtidig lider dyr i industrielt dyrehold. Det er derfor viktig for miljøet og dyrene at vi spiser mer plantebasert. Plantebasert mat har også store fordeler for deg selv: Helsedirektoratet slår fast at godt sammensatt vegetarkost er ernæringsmessig fullverdig og kan ha positive helseeffekter med tanke på forebygging og behandling av flere sykdommer. Ved å spise mer plantebasert kan vi altså bidra til å løse mange av vår tids største problemer, sier Vanessa Brall.

Hun viser til en undersøkelse fra i fjor der det gikk fram at nesten halvparten av alle nordmenn ønsker å spise mindre kjøtt, og at flere store butikkjeder rapporterer om en kraftig salgsøkning på vegetarmat.

– Samtidig investerer stadig flere firmaer i vegetarmat. Samfunnet er i endring og forbrukere vil ha mer vegetarmat, slår hun fast.

Ved å spise mer plantebasert kan vi altså bidra til å løse mange av vår tids største problemer

Vanessa Brall, Grønn Framtid

– Skal dere ha VegFest også neste år i Tromsø?

– Vi håper at Tromsø VegFest – Nord-Norges Vegetarfestival, kan bli en årlig festival som inspirerer mange til å spise mer plantebasert. Vi ønsker å vise fram den gode veganske maten som finnes, dele kunnskap om hvordan man lager god vegetarmat og øke bevisstheten rundt fordelene med plantebasert mat, svarer Vanessa, og legger til at Grønn Framtid også fikk vervet nye medlemmer under festivalen.

Mange spiste lørdagsmiddagen sin på VegFest. Foto: Linna Nordstrom.

 

- Annonse -