Grafikk: Mai-Linn Finstad Svehagen, Meteorologisk institutt
- Annonse -

Ni av landets fylker har i år målt sin varmeste januar noensinne. Det meldes også om rekordvått ved fem værstasjoner.

Særlig i Trøndelag og Innlandet står rekordene for fall. I begge fylkene har seks målestasjoner satt rekord for høyeste gjennomsnittstemperatur nå i januar, melder Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Men det er ikke bare temperaturen som har vært uvanlig høy i Trøndelag, det har også vært vått. Fem værstasjoner med mer enn 30 års drift setter ny rekord for høyeste nedbørsmengde i januar. Tunnsjø i Lierne har målinger tilbake til 1907.

— Tendensen er klar. Vintrene blir mildere, og selv om vi fra tid til annen får en god, gammeldags vinter, vil det gå lenger tid mellom disse, sier Jostein Mamen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Med klimaendringene blir det stadig varmere. Den globale oppvarmingen kommer i tillegg til de naturlige variasjonene og gjør at temperaturtoppene blir høyere.

Mye tyder på at vi må innstille oss på flere milde og snøfattige vintre i framtiden.

– Milde vintermåneder blir enda mildere enn de ville vært uten klimaendringer. I tillegg øker sannsynligheten for å få en ekstra mild vinter med klimaendringene, sier Reidun Gangstø Skaland, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Ni fylker med temperaturrekord, her er oversikten

Trøndelag. Nærøysund, Stjørdal, Ørland, Osen, Leka og Frøya i Trøndelag setter alle ny rekord. Målestasjonen på Nordøyan fyr vært operativ siden 1890.

Innlandet. Engerdal, Ringsaker, Øystre Slidre, Lillehammer, Nord-Aurdal og Nordre Land setter også alle ny rekord. Drevsjø målestasjon har målt temperatur siden 1947. Lom setter også ny rekord for høyeste nedbørsmengde målt, selv om måneden ikke er over. Stasjonen Bøverdal har målt nedbør siden 1911.

Rogaland. På Utsira fyr i Rogaland har Meteorologisk institutt målt temperatur siden 1867. Nå tyder alt på at det blir temperaturrekord også her.

Agder. I Agder har Kristiansand, Grimstad og Lindesnes hatt en rekordvarm januar. Målestasjonen på Oksøy fyr ligger an til å tangere rekorden fra 1989, og måleserien går helt tilbake til 1876. I Grimstad blir årets januar den varmeste siden målingene startet i 1957.

Vestfold og Telemark. Færder slår også rekord for varmeste gjennomsnittstemperatur i januar. På Færder fyr går målingene tilbake til 1885.

Viken. I Viken har Asker, Ullensaker og Moss hatt en rekordvarm januarmåned. Målestasjonen Asker har vært i drift siden 1913.

Oslo. På Blindern, med januar-målinger tilbake til 1938, blir det temperaturrekord.

Møre og Romsdal. Herøy, Giske, Ålesund og Sunndal setter også rekord for den varmeste januarmåned målt. Målestasjonen Svinøy fyr har målt temperatur siden 1955.

Vestland. Kinn i Vestland setter ny rekord, med en gjennomsnittstemperatur hittil i januar på 6,5 grader.

- Annonse -