Foto: Fra Twitter-kontoen til Amazon Employees for Climate Justice.

Amazon-eier og en av verdens to rikeste menn, Jeff Bezos, har opprettet et nytt klimafond som heter Earth Fund.

Bezos har varslet at han setter 10 milliarder dollar inn i fondet.

Amazonas-eier Jeff Bezos. Foto: Wikimedia Commons.

Pengene skal blant annet gå til bistand for forskere, klimaaktivister og NGO´er, skriver Bezos på sin Instagram-konto.

Nyheten har ikke blitt tatt i mot med udelt glede av aksjonsgruppen som kaller seg Amazon Employees for Climate Justice, altså en organisasjon med medlemmer som er ansatte i Amazon.

I en tweet som ble lagt ut mandag 17. februar, skriver organisasjonen dette:

«I dag tidlig varslet Jeff Bezos at han donerer 10 milliarder dollar til sitt nye «Earth Fund». Amazon Employees for Climate Justice erklærer derfor dette:

Det internasjonale forskningsmiljøet er helt klart: Å brenne opp olje fra brønner som oljeselskapene allerede har utviklet, betyr at vi ikke kan redde planeten fra en klimakatastrofe.

Historien har lært oss at sanne visjonære står opp mot forskansede systemer, ofte med svært høye kostnader for dem selv. Vi applauderer Jeff Bezos´ filantropi, men den ene handa kan ikke gi det som den andre tar. Det menneskene på jorda trenger å vite er: Når skal Amazon slutte med å bistå olje- og gasselskaper med å ødelegge jorda med stadig flere olje- og gassbrønner? Når skal Amazon slutte med å finansiere klimafornektende tenketanker som Competitive Enterprise Institute og forsinke klimapolitikken? Når skal Amazon ta ansvar for lungene til barn som bor nær varehusene sine, ved å gå over fra dieselvarebiler til elektriske?

Hvorfor truet Amazon med å gi medarbeidere som slo alarm om Amazons rolle i klimakrisen, og vår olje- og gassbransje, sparken? Dette viser at når ansatte snakker ut virker det – vi trenger mer av dette nå.

Vil Jeff Bezos vise sant lederskap eller vil han fortsatt være delaktig i den aksellerende klimakrisen, mens han tilsynelatende ser ut til å hjelpe?»

Artikkelen fortsetter under Twitter-innlegget

«Det eksisterer ingen klimakrise»

I en artikkel på nettsidene til Competitive Enterprise Institute, som ifølge AMZN for Climate blir finansielt støttet av Jeff Bezos, omtales en rapport som har vurdert ulemper og fordeler ved CO2-utslipp på kloden i tiårene framover. Artikkelen er fra 25. januar.

I rapporten står det, ifølge nettstedet, at fordelene for jordbruksproduksjonen knyttet til stigende CO2-konsentrasjoner og lengre vekstsesonger, antas å bli større enn de finansielle kostnadene ved klimarelaterte ødeleggelser, i årene fram mot 2050. Studien skal også vise at det er betydelig mindre mulighet for at «katastrofale vippepunkter» nås i løpet av de neste 1000 årene, enn det som er «mainstream»-vurderinger, heter det.

«Eller, for å si det med egne ord, det eksisterer ingen klimakrise», konkluderer artikkelforfatter Marlo Lewis Jr.

Amazons finansielle støtte til Competitive Enterprise Institute er ifølge New York Times ikke enkel å vurdere, da organisasjoner i USA med et non-profit motiv ikke behøver å offentliggjøre hvem deres økonomiske hjelpere er. Men på en galla som organisasjonen holdt i fjor kom det fram at Amazon var bidragsyter, og det samme var Google.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?