Cynthia Reynolds Fairphone 2 er preget av mye bruk, og hun legger ikke skjul på at den har sine mangler. Likevel vil hun ikke bytte den ut riktig ennå.
– Jeg vil forsøke å endre forbrukervanene mine. Mitt naturlige instinkt sier meg at jeg vil ha den nye Fairphone 3 som nå er å få kjøpt, men jeg vil forsøke å klare meg med det jeg har så lenge jeg kan, sier Cynthia.
For noen dager siden la hun ut en post om sin gamle telefon på Facebook. «Batteriet har blitt byttet, begge kameraene er oppgradert og jeg har slitt ut en del cover. Som tech superbruker har jeg en tendens til å tøye grensene for de verktøyene jeg har, og jeg har slitt med denne», skriver hun blant annet.
Fairphone er et nederlandsk mobilmerke som legger vekt på bærekraft og transparens. Den skal være den eneste telefonen pr i dag som bruker fairtrade-sertifisert gull, og tinn- og wolfram-materialene er utvunnet i konfliktfrie soner. Kobolten er garantert produsert uten barnearbeid, og kobber og plast er laget av gjenvunnet materiale.
Hele verdikjeden blir kontrollert, og arbeiderne som er involvert skal lønnes ordentlig og ha normalarbeidstider. Selve telefonen er bygget slik at batteri og andre deler kan skiftes ut for å forlenge levetiden. Mer enn 80 % av telefonens materialer er gjenbrukte materialer. Service og utskifting av deler på den modulbaserte telefonen – som skjerm, batteri og kamera – gjøres enkelt av brukeren selv, bare ved hjelp av en liten skrutrekker.
Er også en die-hard macbruker
– Jeg elsker Fairphone, sier Cynthia, som bor på Nesodden i Viken, og er spesialist på sirkulærøkonomi, og mentor og rådgiver innen teknologi. For tiden står hun i spissen for Circular Oslo – Circular Region-initiativet.
– Jeg er særlig glad for virksomhetens transparens, og det er godt å vite at arbeiderne har bra forhold. Det kan ikke være riktig at vi i det rike nord skal stå på skuldrene til fattige arbeidere i sør.
På tross av sin begeistring for Fairphone og konseptet, kaller hun også seg en die-hard macbruker som har pleid å ha iPhone tidligere. Og iPhone kan du stole på – det har ikke alltid vært tilfelle med Fairphone, medgir hun. Hun bruker mobiltelefonen sin hardt, og er storforbruker av batteristrømmen.
– Jeg må være ærlig å si at min Fairphone 2 har hatt noen feil. Den første jeg fikk slo seg plutselig av, og jeg måtte til slutt levere den inn igjen. Jeg fikk ny, som har fungert greit. Men den er litt treg, og bildene blir ikke så bra, noe som har vært et problem for meg fordi jeg tar mye bilder på konferansene jeg er på.
Hun forteller at folk blir overrasket over at hun fortsatt har den 4 år gamle telefonen. Cynthia er ikke redd for å anbefale Fairphone til andre.
– Hvis noen hadde spurt meg i dag om jeg ville anbefale dem en Fairphone idag, så ville jeg gjort det. Men jeg ville be dem kjøpe en Fairphone 3, og den vil de fint kunne ha i 5 år, sier hun, og legger til at hun synes prisen på telefonen er for høy.
– Jeg tror prisen må nedover. Jeg møter mange folk med beskjedne inntekter som gjerne skulle ha hatt en Fairphone, men de sier at det ikke er mulig for dem. Jeg skulle ønske at Fairphone eller en annen produsent med full transparens ville komme opp med en telefonmodell som alle kunne ha råd til å kjøpe. Dette er helt avgjørende for at det skal kunne bli en massespredning.
Fairphone 3 har fått bra anmeldelser
Noen å snakke om Fairphone med, og dele erfaringer, er mangelvare, i alle fall her i Norge.
– Jeg vet om én som har en Fairphone 1, men hun bor i Sverige! Så det er ikke ofte jeg snubler over noen som har den, sier Cynthia Reynolds.
I Nederland jobber fabrikken nå med et prosjekt som går ut på å få bedrifter som trenger en hel flåte av telefoner til sine ansatte, til å velge Fairphone. FaaS – eller Fairphone as a Service, kalles konseptet. Bedriftene blir servicepunkt og holder lagerfunksjon for telefonene.
Kanskje vil det faktum at barnesykdommene ser ut til å være unnagjort, også bidra til flere blir interessert i den «økologiske telefonen». Den nyeste Fairphone 3 har nemlig fått anstendige anmeldelser i både tech-nettsteder og magasiner etter at den kom på markedet.