Hydrogenklyngen ble etablert av Kunnskapsbyen Lillestrøm og Norsk Hydrogenforum i juni 2019. Nå er navnet endret til «H2Cluster – The Norwegian Hydrogen Cluster».
Klyngen består av 29 bedrifter, organisasjoner og institutter, og driftes fra i år av Kjeller Innovasjon.
Klyngen skal skape en nasjonal innovasjonsarena for hydrogen, og posisjonere Norge som energi- og teknologinasjon i det globale markedet, heter det i en fersk pressemelding. Prosjekter skal initieres på tvers av partnerne i samarbeid med bedrifter og organisasjoner, også internasjonalt.
Det understrekes videre at hydrogen «er en energibærer som har betydelig potensial til å bidra til å redusere utslipp, lokalt, nasjonalt og globalt, og til å skape verdier for norsk næringsliv», og «hydrogen byr på spennende muligheter for Norge, og det er ventet kraftig global vekst i bruken av hydrogen.»
– Tiden moden for kommersiell lansering
– Norge har nå en mulighet til å ta en sentral posisjon i utviklingen. Flere norske selskaper er allerede langt fremme internasjonalt og Norge har lang erfaring fra hele hydrogenverdikjeden. Sammen med et godt posisjonert næringsliv gir dette gode forutsetninger for å lykkes, sier Knut Linnerud, leder for H2Cluster.
Norge, Tyskland og EU har lansert sine hydrogenstrategier denne sommeren.
– Det vil forsterke etterspørselen og markedsutviklingen langs flere sentrale verdikjeder. Tiden for hydrogen er endelig moden for kommersiell skalering. H2Cluster skal bidra til å sikre at norsk næringsliv lykkes med å omsette muligheter til verdiskaping og eksport, sier Daniel Ras-Vidal, administrerende direktør i Kjeller Innovasjon.
Vil påvirke den internasjonale utviklingen
H2Cluster ønsker å styrke samarbeidet mellom hydrogenmiljøer på tvers av sektorer.
– Skal vi utnytte den globale satsingen på hydrogen, og ta en internasjonal posisjon i dette markedet, må vi samarbeide og spille hverandre gode. Ikke bare innad i klyngen, men også utenfor, med andre bedrifter, institusjoner, klynger og organisasjoner, sier Knut Linnerud, som påpeker at det også vil være viktig å delta i internasjonalt samarbeid.
– Det er for at vi skal kunne dra nytte av det som skjer utenfor Norge, og for at vi skal kunne påvirke utviklingen internasjonalt, sier Linnerud.
.