President Donald Trump vil ha støtte fra olje- og gassledere - og får det. Begge foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons / Flickr / Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

«Vi har sett en ganske enorm transformasjon i Bidens klimaplan» (Varshini Prakash, medgründer og adm. dir. i Sunrise Movement).

Takket være konstant press fra grasrota er klimaplattformen til demokratenes presidentkandidat Joe Biden blitt stadig mer ambisiøs. Samtidig åpner lobbyister og ledere i oljebransjen lommeboka for Donald Trump, i håp om gjenvalg for en frittalende og dedikert alliert for skitten energi i det Hvite Hus.

Avisa Houston Chronicle rapporterte mandag om at “ledere i olje- og gass skriver ut sjekker til president Donald Trump med større iver enn de gjorde for fire år siden. Imens driver Biden valgkamp for en klimaplan som skal eliminere karbonutslippene innen midten av århundret”.

Center for Responsive Politics melder at Trumps gjenvalgskampanje hittil har samlet inn over 936.000 dollar fra olje- og gassindustrien – mer enn tre ganger de 265 000 dollarene som industrien har gitt til Biden siden 21. juli. Til sammenligning fikk Trump bare marginalt mer i donasjoner fra den samme industrien enn det Hilary Clinton gjorde under valgkampen i 2016, også det ifølge Houston Chronicle.

«Som sittende president kan Trump virke som en tryggere havn for selskaper nå, enn når han var politisk outsider for fire år siden,» mener Houston Chronicle. “Samtidig er Bidens klimastandpunkt svært forskjellig fra Clintons; hvor hun som utenriksminister framsnakket den amerikanske frackingindustrien. Biden har avvist pengegaver fra olje- og gassektoren, selv om noen av fossillederne har funnet smutthull hvor de kan gi penger.

Trump på sin side flørter åpenlyst med olje- og gassindustrien ved å advare om at Biden som president vil innebære en katastrofe for den fossile sektoren, som fra før er mørbanket av koronapandemien.

«Hvis disse venstreorienterte politikerne noen gang kommer til makten, vil de rive i stykker ikke bare industrien deres, men hele den amerikanske økonomien,» sa Trump i en tale han holdt på en oljerigg i Midland, Texas, i forrige uke. Presidenten fortsatte med å sette ut falske påstander om at Biden støtter et totalforbud mot fracking (Biden støtter bare forbud mot fracking på offentlig eid grunn).

«Ingen fracking, ingen boring, ingen olje,» sa Trump om den tidligere visepresidentens politikk.

Biden har ikke villet forplikte seg til Green New Deal og et totalforbud mot fracking, noe som har provosert miljøvernere og deres støttespillere. Men utspillet i forrige måned fra den tidligere visepresidenten, om en grønn energiplan verdt 200 billioner dollar, ble godt mottatt og feiret som et oppmuntrende skritt i riktig retning.

Bidens plan, som Common Dreams tidligere har rapportert om, går inn for 100 prosent ren energi innen 2035, og oppgraderinger av infrastruktur som vil kunne skape millioner av nye jobber.

– Vi har sett en ganske enorm transformasjon i Bidens klimaplan, sa Varshini Prakash, medgründer og administrerende direktør i Sunrise Movement, til Washington Post søndag. 

– Det jeg har sett de siste seks til åtte ukene representerer en ganske stor forandring i form av økte ambisjoner og fokusering på miljørettferdighet, sa Prakash.


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams, og er republisert på Naturpress etter CC-lisens.

- Annonse -