Oljeraffineriet Preem Sverige har besluttet å avvikle sitt ROCC-prosjekt. Det betyr at utvidelsen av raffineriet i Lysekil ikke blir noe av.
For om lag to uker siden gikk Greenpeace til aksjon mot selskapet ved å først å blokkere innseilingen til det norskeide tankskipet Grena Knutsen. Skipet kom med råolje fra norsk sokkel og skulle levere til Preemraff.
Siden klatret Greenpeace-aktivister opp i kranene i oljehavnen i Brofjorden i Lysekil, hvoretter de ble arrestert av politiet.
Greenpeace feirer
I dag feirer Greenpeace i Norge og Sverige beslutningen til Preem som en seier:
«Utvidelsen kunne ha økt de årlige utslippene ved anlegget med én million tonn CO2. På bildet under ser vi Greenpeace-aktivister som utførte en 62 timer lang blokade for et par uker siden, og det er helt tydelig at det nytter!!», skriver Greenpeace Norge på sine Facebook-sider.
LES OGSÅ: Greenpeace-aktivistene ble arrestert, etter å ha klatret opp i havnekranene
Preem skriver i sin pressemelding at beslutningen er tatt på bakgrunn av de økonomiske framtidsutdsiktene. Men Nina Ekelund, som er generalsekretær i Hagainitiativet, et nettverk som Preem er med i – tillegger beslutningen miljøhensyn.
– Det er helt riktig å trekke tilbake søknaden. En stor fossil satsing er ikke i tråd med Parisavtalen, og heller ikke med 1,5-garders målet. I stedet finnes det nå forutsetninger for å gjøre en grøn satsing. Preem ønsker å akselerere omstillingen ved begge raffineriene, fra fossil produksjon til fornybart, og det er et tydelig signal til markedet om at fossile satsinger er ulønnsomme. Dette er markedets tipping point, sier Ekelund.
– Trengs tydelige klimamål i EU
Magnus Heimburg, administrerende direktør i Preemraff, følger opp:
– Beslutningen er et viktig steg i å akselerere omstillingen ved begge raffineriene, fra fossil produksjon til fornybart, og er et viktig steg for å nå våre mål, sier Heimburg.
Nina Ekelund fremholder at dagens beskjed sender ut et viktig signal:
– Nå behøver det signalet å nå ut i Europa der EU akkurat nå reviderer unionens klimapolitikk. Det trengs tydelige klimamål i EU […] alt for å legge om EUs politikk på linje med 1,5-graders målet, sier Ekelund.
Wronski, Greenpeace: – Seier for en bærekraftig framtid
Isadora Wronski, leder for Greenpeace Sverige, sier det var en velkommen beskjed å få, at utvidelsen avlyses.
– Det er en seier for demokratiet og den bærekraftige framtiden. Det hadde vært helt urimelig å utvide den fossile virksomheten i den klimanødsituasjonen som vi befinner oss i, sier Wronski i Greenpeace sin pressemelding.