September i år var den varmeste vi har hatt

Graf: Copernicus.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Siste septemberrekord ble satt i fjor, men september 2020 var enda 0,05 grader varmere enn 2019.

Fortsatt er det slik at den globale oppvarmingen er mest merkbar i arktiske strøk i Sibir. Havisen i Arktis var på nest minste nivået noengang registrert, er et annet trekk ved årets septemberstatistikk fra forskerne som jobber ved Copernicus-tjenestene.

Carlo Buontempo, leder av Copernicus Climate Change Service ved ECMWF, et avsnitt i Copernicus, forklarer:

– I 2020 var det uvanlig rask nedgang i arktisk is gjennom juni og juli. I den samme regionen – hvor det ble registrert gjennomsnittlige høyere temperaturer enn normalt – vil dette føre til at minimum for isvolumet vil være ekstra lite i år. Kombinasjonen av rekordhøye temperaturer og lite arktisk is i 2020, understreker hvor viktig det er med bedre og mer omfattende overvåking i en region hvor oppvarmingen skjer raskere enn noen andre steder på kloden.

Den globale gjennomsnittstemperaturen for september var 0,63 grader høyere enn snittet for perioden 1981-2010.

I Europa var det varmere enn vanlig over mesteparten av kontinentet, og mest i den sørøstlige delen. Også i Midt-Østen, deler av Sør-Amerika og i Australia var det ekstra varmt.


 

- Annonse -