Mathias Cormann. Foto: Crawford Forum / Wikimedia Commons / CC BY 2.0.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, har ansatt ny generalsekretær, og valget har falt på Australias tidligere finansminister Mathias Cormann.

Det har falt mange tungt for brystet. Cormann har et dårlig rykte i klima- og miljøsammenheng. Han blir pekt på som en av hovedfigurene bak Australias svake klima- og miljøpolitikk under den tidligere Abbott-regjeringen.

«Nesten det verste man kunne frykte ble en realitet i går … en av Australias mest sentrale klimaødeleggere på 2010-tallet … , skriver kommentatoren Ketan Joshi på nettstedet Renew Economy, om utnevnelsen av Cormann.

Han skriver også: – Flere miljøgrupperinger og klimaorganisasjoner har forsøkt å kaste lys på Cormanns tydelige handlingsmønster knyttet til klimapolitikken i Australia. Han var sentral i Abbott-regjeringens forsøk på å rasere hvert eneste politiske grep som hadde med ren energi og klima gjøre.

«Vi har ikke noe ord for dette»

Joshi hamrer løs videre:

«Jeg har sett Cormann beskrevet som klimaskeptiker eller klimafornekter. Det er ikke helt riktig; Cormann har aldri benektet at klimaendringer er virkelige, og at de er skapt av menneskelig aktivitet. Realiteten er hundre ganger verre: Han forstår trusselen, men han har aktivt arbeidet med å forverre trusselen gjennom sitt politiske virke. Vi har ikke noe godt ord for dette, men vi kommer til å trenge det».

OECD ble dannet i 1961, men har sin opprinnelse i 1948, da forløperorganisasjonen stod for gjennomføringen av Marshallhjelpen. I dag består organisasjonen av 36 stater, deriblant Norge. Medlemslandene kjennetegnes av velutviklet markedsøkonomi og demokrati samt et relativt høyt inntektsnivå. Europakommisjonen deltar også i arbeidet sammen med EUs medlemsstater. Formålet i dag er å stimulere til økonomisk utvikling og verdenshandel.

– Har liten tillit

En miljøtopp som har reagert er leder for Greenpeace International, Jennifer Morgan.

– Vi har liten tillit til Cormanns evne til å sikre at OECD er ledende i å håndtere klimakrisen, når han har en fryktelig merittliste. Hvis OECD skal oppfylle sitt mandat må klimakrisen konfronteres, den udiskutabelt største saken i vår tid som handler om sosial rettferdighet, sier Morgan til avisen The Guardian.

Fra flere hold blir det tatt til orde for at Cormann må vrakes fra OECD-stillingen. Han var en av to kandidater som sto igjen til slutt. Svenske Cecilia Malmström var den andre.

Selv sier Cormann at han ikke kan vente med å begynne i jobben som OECD-leder, og peker på klima som en av de viktigste sakene.


- Annonse -
Vil du annonsere her?