Ill.foto: Unsplash.
- Annonse -

Rapporten The Time to Green Finance forteller at bare hver fjerde finansinstitusjon rapporterte de faktiske utslippene fra porteføljen sin.

Nesten alle klimautslippene fra globale finansinstitusjoner stammer fra investeringene til selskapene. 332 selskaper er kartlagt i undersøkelsen som den internasjonale miljøorganisasjonen CDP står bak.

Hovedfunnet er at klimautslippene knyttet til finanssektorens investeringer, utlån og forsikringer i gjennomsnitt er over 700 ganger så stort som selskapenes egne utslipp. Det viste seg dessuten at bare 25 prosent av de 332 kartlagte selskapene rapporterte hvor stort utslipp porteføljen deres faktisk står for, samt hvilke tiltak de iverksetter for å sikre at selskapsporteføljen bidrar til å nå det globale klimamålet på under 2°C.  

– Blir viktig at ledelsen engasjerer seg

Markedssjef i CDP Europa, Laurent Babikian (bildet), tror rapporten vil bidra til å få et økt fokus på helhetlig bærekraft i de ulike selskapene.

Laurent Babikian. Foto: CDP.

– Denne rapporten viser at selskapene fremdeles har en vei å gå for å nå de globale klimamålene, og at det blir viktig at ledelsen engasjerer seg mer i disse spørsmålene. Ettersom EU og andre jurisdiksjoner nå jobber med å få på plass internasjonale opplysningsregler, er vi i CDP med på å gi et ideelt grunnlag for å vurdere finanssektorens faktiske handlingsnivå. Kollektive initiativer, slik som vår Non-Disclosure-kampanje og Science-Based Targets-kampanje, hjelper investorer med å ta et aktivt eierskap til dette, sier han.

Blant de 84 selskapene som har rapportert inn porteføljeutslippene finner vi Storebrand ASA, DNB ASA, NN-Gruppen, Rabobank, Allianz SE, Amundi Asset, AXA-Gruppen og BNP Paribas. Men over halvparten av disse rapporterte inn mindre enn halvparten av porteføljen sin i utslippsrapporteringen, opplyser CDP.

Heller ikke på tiltakssiden er det optimale resultater, trass i at stadig flere selskaper kunngjør nullutslippsmål. Under halvparten av bankene (45%) og kapitalforvaltningsselskapene (48%) rapporterer om hvilke tiltak de iverksetter for å sikre at selskapsporteføljen bidrar til å nå det globale klimamålet. 

- Annonse -

Undervurderer også klimarisiko

I tillegg til å underrapportere porteføljeutslippene, underestimerer også mange av selskapene klimarelaterte risikofaktorer, ifølge CDP. 41 prosent rapporterer om operasjonelle risikoer, det vil si fysiske ødeleggelser som skader eller forhindrer oppdragene til selskapet. Men 65 prosent rapporterer ikke om faktorer knyttet til kreditt- og markedsrisiko, slik som misligholdte lån og forsinkede leveranser. Dette til tross for at disse har en mye høyere potensiell økonomisk innvirkning, skriver CDP, og legger til at dette viser at mange ennå ikke rapporterer eller kontrollerer sine viktigste klimarelaterte risikofaktorer.

Overgang til lavkarbondrift er imidlertid sentralt for de fleste selskapene, konkluderes det med. 76 prosent identifiserer bærekraftige finansieringsmuligheter, slik som grønne obligasjoner, bærekraftige investeringsfond og forsikringsløsninger. 

De fleste finansinstitusjoner rapporterte noe tilsyn på klimarelaterte spørsmål på styrenivå, men dette er i stor grad fokusert direkte på egen virksomhet og ikke på de finansierte aktivitetene, melder CDP. 


- Annonse -
Vil du annonsere her?