Økologisk Norge har gitt Hedersprisen Årets meitemark 2021 til gartner og permakulturdesigner Herwig Pommeresche.
OPPDATERING: Herwig Pommeresche døde 13.mai 2022.
Pommeresche har viet store deler av sitt liv til å forstå hvordan organismene i jorda lever i samspill med plantene, skriver ØN.
Herwig Pommeresche, som er utdannet arkitekt og permakulturdesigner, ble født i Hamburg 1938 og flyttet til Jæren 1973. Han har arbeidet som arkitekt og planlegger i Norge, men etter hvert ble det mer jord og mindre arkitektur. Herwig har i mange år vært en ivrig i jakten på å finne og forstå alt som lever både på og i matjorden vi lever av. Han har engasjert seg i hva som skjer under overflaten mellom plantenes rotsystem, hvordan plantene får tak i næring i samspill med jordlivet, mangfold av jordens makro- og mikroliv, sopper, smådyr og ikke minst viktigheten av meitemarkenes arbeid.
Herwig utdannet seg til arkitekt ved Universitetet i Hannover, han utdannet seg til Permakulturdesigner og var med å organisere den tredje Internasjonale Permakultursamlingen i Skandinavia 1993 på Jæren. Han laget mange gode illustrasjoner angående forståelsesmodeller på samfunn og levemåter, som har vært brukt og gjengitt i mange sammenhenger.
Herwig sine studier gikk fra datamaskinen til «laboratoriet» i kjelleren hvor han eksperimenterte og dokumenterte – han ble fascinert av jordforvaltning, jord og gjødsling – veien gikk videre ut i hagen hvor han kunne vise «omverden» resultatene av sin kunnskap. Han har hatt utallige besøk i hage sin både fra inn- og utland. Han skrev fagartikler i norsk og tysk utgave, om sine dyrkingsmetoder og resultater. 18 kilo løk på en m2 er et rimelig bra resultat! Herwig har vært opptatt av å vise hvordan dette handlet om jordliv og jorddekke.
Forut for sin tid
Herwig møtte og ble kjent med Ivar Torp i Sarpsborg, pioneren innen økologisk landbruk i Norge. Han studerte den tyske legen Hans Peter Rusch sine skrifter om «den levende substans kretsløp». Han tok initiativet til en økologisk studietur til Sør-Tyskland for å besøke Sigfried Lange og se hans dyrking med kontinuerlig jorddekke med kutterflis og imponerende resultater. Herwig var spesielt interessert i hans dyrking av Finnskog-rug – som Herwig viste frem og snakket varmt om hvor enn han kom.
Han ble invitert til senteret for organisk biologisk jordbruk, for å holde foredrag på Möschberg-Gespräche i Sveits. Han forlangte at dette møtet også skulle være for bønder som dyrket biologisk dynamisk. På den måten er han den første som har greid å samle eldre topper innen disse to dyrkingsmetodene under samme tak for å diskutere faglige spørsmål.
Etter å ha skrevet en rekke fagartikler for tyske hage- og landbruksmagasin ble disse med i en bok på tysk, med tittelen Humussphære i 2004, og et nytt revidert opplag i 2018. Denne boken er også oversatt til engelsk.
For arbeidet sitt med bøker og foredrag i Tyskland ble han tildelt den prestisjefylte utmerkelsen France Medaljen fra Gesellschaft fur Boden, Technik und Qualitet for sitt arbeid med økologiske metoder og måter å tenke på for å opprettholde og forbedre humussfæren.
Denne artikkelen er en tilnærmet uredigert pressemelding sendt ut fra Økologisk Norge.