Mange nordmenn ser ut til å gi blaffen i hva de slipper opp i toalettskåla, om man legger til grunn en undersøkelse i norske renseanlegg.
Hold Norge Rent, som står bak granskingsprosjektet, kaller funnene og mengdene sjokkerende: «Forsøpling av norske renseanlegg», heter det i omtalen fra organisasjonen.
Det har til nå vært mangelfull kunnskap om hva slags avfall som havner i renseanleggene. De seks anleggene som er undersøkt, har kastet nytt lys på detaljer og omfang. Fra ca. 20 kg avfall per anlegg ble over 7 000 produkter eller artikler identifisert. Det har blitt mulig å se hva som er folks vaner og holdninger, og hvilken kunnskap de har. Anleggene som er undersøkt ligger både på Østlandet og Vestlandet.
Naturen kan bli endestasjonen
– Vi finner blant annet mye sneip og snus fordi toalettet brukes som avfallsbøtte, sier prosjektleder Kine Lillerud fra Hold Norge Rent, som står bak prosjektet.
Faren er stor for at søppelet som kastes i do også havner i naturen, langs strendene våre og i havet, påpekes det fra Hold Norge Rent. Derfor har Norsk Vann og Hold Norge Rent ønsket mer innsikt i sammensetningen av avfallet i avløpssystemet. Også LOOP har deltatt i prosjektet.
– Skaper store utfordringer
– Kunnskap om sammensetningen av og årsakene til forsøpling i avløpssystemet er avgjørende for å kunne ta tak i problemet og iverksette riktige tiltak. Støtte fra Handelens Miljøfond har nå endelig muliggjort dette, sier Lillerud.
Fiberkluter og deler av disse, plastfolie, sneip, snus, bind og tamponger dominerer blant funnene. Fiberkluter er en samlekategori for blant annet våtservietter, engangskluter og vaskekluter. Plastfolie består i stor grad av emballasje.
– Ting som våtservietter, tamponger og posesnus er laget av plast og bruker svært lang tid på å løse seg opp. Dette skaper store utfordringer for avløpssystemet og kan føre til tette rør og pumper som stopper, og at både søppel og urenset avløpsvann havner på avveie i natur og miljø. Dette er et problem vi må stoppe ved roten, sier Hanne Hjelmungen Lorvik, ansvarlig for dovettkampanjen i Handelens Miljøfond.