Foto: Julia Nimke.

Vinkulturen i Tyskland ble nylig tatt opp i det nasjonale registeret for immateriell kulturarv. Det skjer etter en oppfordring fra ekspertutvalget i den tyske UNESCO-kommisjonen.

Vinkulturen i Tyskland ble nettopp en del av det nasjonale registeret over såkalt immateriell kulturarv. Ekspertutvalget i den tyske UNESCO-kommisjonen anerkjente den tyske vinkulturen som åpen, livlig og tilpasningsdyktig, og ikke minst solid forankret i det tyske samfunnet.

Ekspertene vurderer det slik at vinkulturen i Tyskland inkluderer sosiale aspekter, lingvistikk, håndverk og kulturlandskap samt atskillige festivaler og tradisjoner. Spesielt i regionene der vinen dyrkes preger vinkulturen livsrytmen til mange mennesker, heter det i begrunnelsen.

«UNESCO-hederen vil utvilsomt være med på å gi tysk vin den medvinden som dråpene fortjener»

Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

Anerkjennelsen har vakt glede hos det tyske vinakademi (DWA):

– Sammen med alle tilhengerne av vinkulturen i Tyskland er vi enormt glade for denne utmerkelsen, sier Monika Reule, administrerende direktør i DWA, og påpeker at anerkjennelsen er med på å styrke den innsatsen som definerer og utvikler vinkulturen i landet.

– Tysk vin blir bedre og bedre for hver dag, men er fortsatt noe underkjent i visse kretser. UNESCO-hederen vil utvilsomt være med på å gi tysk vin den medvinden som dråpene fortjener. Det er en stor opplevelse å reise gjennom Tysklands vinregioner, både for å smake på vinen, men også for å nyte de pittoreske landområdene med vinranker så langt øyet kan se, sier Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

Fem tyske vinopplevelser og vinfakta

Saale-Unstrut er Europas nordligste vinområde. Den østtyske vinregionen har fått sitt navn etter de to elvene, Saale og Unstrut, som vinmarkene omringer. Mange av markene ligger på sydvendte skråninger ned mot elvene.

Det kjølige klimaet i nord merkes i vinens gode syre. Heldigvis er den årlige nedbørsmengden lav slik at smakskonstrentrasjonen er pen. Området preges av hvitvin, med Müller-Thurgau, Weissburgunder og Riesling som de vanligste sortene. Prisene er moderate, men vinene vanskelig å oppdrive utenfor Tyskland.

Verdens største samling av tysk vin

Den berømte vinkjelleren Bremen Ratskeller ligger under rådhuset i Bremen og huser verdens største samling av tysk vin. Da den ble oppført i 1405, ble tyske viner lagret og solgt her. Med sin 600 år lange historie er Bremen Ratskeller en av de eldste vinkjellerne i Tyskland. Her står også den eldste vintønnen i landet – en vin fra Rüdesheim, datert 1653.

Mosel: Tysklands eldste vinområde

Mosel er uten tvil Tysklands mest kjente vinområde og har i de senere årene blitt kjent for å levere vin av høyeste kvalitet. Det skyldes ikke minst stor interesse fra all verdens restauranter og vinhandlere som har vært engasjerte ambassadører. Mosel-regionen er verdens steileste vindyrkingsregion med omtrent 3 500 hektar vinmark i skråninger. Verdens bratteste vinmark Calmont ligger i Mosel.

Foto: ©Deutsches Weininstitut GmbH; F: Deutsches Weininstitut.

Dyr vin smaker bedre?

Den gjennomsnittlige tysker betaler 2,38 euro per flaske vin. Forskere ved universitetet i Bonn har funnet ut at jo dyrere vinen er, desto bedre smaker den angivelig også. Dette til tross for at prisen ikke alltid har sammenheng med kvaliteten på vinen. Årsaken er en enkel placeboeffekt: Vi er overbeviste om at en vin skal smake bedre hvis den koster mer. Særlig lekfolk uten særlig vinkjennskap orienterer seg ifølge forskerne etter prisen når de kjøper vin.

Vinmonarkiet Tyskland

De fleste kjenner til Tysklands kansler, men de færreste har nok hørt om Tysklands vindronning. Siden 1949 har en vindronning blitt valgt i september hvert år, på bakgrunn av hennes viten og kompetanse innen vin. I tillegg fungerer hun som en ambassadør for tysk vin og deltar på opptil 200 arrangementer i løpet av året, både innenlands og utenlands. Den tyske vindronningen for 2020/2021 heter Eva Lanzerath og kommer fra Ahr. Eva har selskap fra de tyske vinprinsessene Anna-Maria Löffler fra Pfalz og Eva Müller fra Rheinhessen.

Er du på reise i Tyskland vil du kunne oppleve tysk vinkultur på sitt beste. Besøk for eksempel lokale vintavernaer, “Straußwirtschaften”, som ofte drives av vingårdene. Man serveres stedets vin og de lokale, rimelige matrettene. Se etter en blomsterbukett eller en sopelime ved inngangen – da er det åpent.

Tyskland har nesten 2500 vingårder og vinprodusenter, og blant disse er det hele 465 som har overnatting i feriehus, leiligheter eller eget hotell.

Baden vin region – slott Staufenberg vingård i Durbach.

Bobilferie og vininteresse – perfekt kombinasjon

For den vininteresserte er Tyskland et drømmereisemål. Det tyske vininstituttet (DWI) har nå undersøkt mulighetene for bobilparkering i landets 13 vin regioner og kommet fram til at flere produsenter tilbyr reisende muligheten til å overnatte på gården i sin egen bobil.

Hva er vel bedre enn å kunne kombinere det praktiske med ekte hygge på ferie? Se for deg at du cruiser gjennom Tysklands mange pittoreske vinlandskap, svært komfortabel i din egen bobil. Når du kommer frem til den ønskede vinprodusenten, parkerer du bobilen for natten og koser deg med vinsmaking på gården.

DWI har nylig gjennomført en undersøkelse blant Tysklands mange vinprodusenter, hvor de kunne identifisere 35 vingårder som tilbyr reisende bobilparkering på sine områder.

– Vi tror at det er flere vinprodusenter som tilbyr denne muligheten, men flere av disse deltok ikke i undersøkelsen, sier Frank Schulz fra DWI.

God tilrettelegging

Bobilbilister forventer vanligvis å kunne koble seg til strøm- og vannforsyning, noe alle produsentene i undersøkelsen tilbyr sine kunder. I DWIs database informerer vinprodusentene om sine parkeringsplasser for bobiler under «Accommodation types». De som ønsker å reise på denne måten kan finne denne informasjonen samt andre tjenester som de tyske vinprodusentene tilbyr i den enkelte produsents database. Mer informasjon finner du under www.germanwines.de.

Når du reiser med bobilen på vinferie i Tyskland, finnes det utrolig mye å oppleve. I tillegg til de ulike produsentene med bobilparkering, kan du blant annet besøke prisvinnende vingårder og vinoteker samt flere landemerker for tysk vinkultur


- Annonse -
Vil du annonsere her?