Har med seg Utenriksdepartementet, Sahara Forest Project og Aker Horizons i initiativet.
De fire aktørene skal etablere en egen norsk arena på klimatoppmøtet i Glasgow i november.
Planene ble lansert på Arendalsuka ombord på Bellona-båten Kallinika sammen med Storbritannias ambassadør i Norge, Richard Wood.
– Jeg anser dette som det viktigste klimatoppmøtet i vår tid. Skal vi løse klimaproblemene må sivilsamfunn, myndigheter og næringsliv gå sammen slik vi skal gjøre i Glasgow. Vi skal blant annet snakke om fornybare og karbonnegative løsninger. Vi vet hvilke teknologier som mangler kapasitet i verden, som karbonfangst og -lagring (CCS) og nye former for biomasse. Bellona har lang og allsidig kompetanse på disse problemstillingene og har vært en pioner på å tenke karbonnegativt siden 2008, sier Bellona-stifter Frederic Hauge i Bellonas pressemelding.
Vil bygge allianser
Storbritannia har presidentskapet for årets klimatoppmøte.
– Storbritannia ønsker å bygge allianser mellom stater, sivilsamfunn og næringsliv om konkrete tiltak for å håndtere klimaendringer. Meningsfull endring krever tett samarbeid mellom alle sektorer. Vi trenger offentlige rammer, sivilsamfunnets engasjement og et aktivt næringsliv som tar i bruk ny praksis som reduserer utslipp og inkluderer klimarisiko, sier ambassadør Richard Wood.
Aker Horizons skal bidra med konkrete løsninger på klimatoppmøtet, heter det i meldingen. Selskapet er engasjert i prosjekter innen havvind, sol, karbonfangst og rent hydrogen. Aker Horizons er investeringsselskapet som forvalter de to grønne satsingene i Aker-systemet.
– Internasjonale rammevilkår er viktige premissgivere for fremtidig suksess. Klimatoppmøtet i Glasgow er den fremste internasjonale møteplassen for beslutningstakerne som setter agendaen og som sammen med industrien og finansmarkedene vil drive frem løsningene som tar oss mot ‘net zero’. Vi ser frem til et godt samarbeid med Bellona og de andre aktørene før, under og etter klimatoppmøtet, sier Trude Sundset, strategisk rådgiver innen forretningsutvikling i Aker Horizons.
Løsninger for ørkenområder
Sahara Forest Project ble lansert på klimatoppmøtet i København i 2009.
– Sahara Forest Project ser på COP26 i Glasgow som startskuddet for hvordan verden skal nå FNs bærekraftsmål innen 2030. Vi reiser for å vise beslutningstakere globale, klimasmarte løsninger for hvordan verden skal produsere mat i tørre områder og gjøre ørkenområder grønnere, sier daglig leder Kjetil Stake.
Sahara Forest Project er en miljøvirksomhet med hovedkontor i Oslo og prosjekter i Qatar og Jordan. Sahara Forest Project ble lansert i 2009, som en retning for å få dyrke ørkenområder og koble miljøteknologier, og de første mulighetsstudiene ble presentert under FNs klimaforhandlinger i København i 2009.
Bellona har deltatt på FNs klimatoppmøter siden Rio de Janeiro i 1992.
– Mange i miljøbevegelsen bruker tiden sin på å snakke ned FNs klimatoppmøter som arena. Jeg deltok i Rio de Janeiro i 1992, og vi vil prioritere klimatoppmøtene også fremover. Alternativet er at vi ikke snakker sammen, og da løses ingenting, sier Bellona-stifter Frederic Hauge.