Statsminister Jonas gahr Støre (Ap) Foto: Skjermdump NRKs valgsending.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og muligens SV danner ny regjering. Disse tre partiene har et flertall med minst 87 mandater i Stortinget etter valget mandag.

Dermed går regjeringen Solberg av.

I valgkampen fikk klima en større plass enn ved tidligere valg, og til en viss grad ble dette gjenspeilet i valgresultatet. De fire såkalte miljøpartiene, Rødt, SV, MDG og Venstre, gikk tilsammen fram med om lag fire prosent. Det tydeligste miljøpartiet, MDG, klarte imidlertid ikke å passere sperregrensen med sine 3,8 prosent. Det ser ut til å gi tre mandater i det nye Stortinget.

Vil ha helt ny kurs

Miljøorganisasjonene Sabima og Natur og Ungdom mener valget har fått et grønt resultat, men setter klare krav til en ny regjering.

– Den nye regjeringen må ta resultatet inn over seg og sette en helt ny kurs for både klima og natur, blant annet med et naturbudsjett, sier Therese Hugstmyr Woie, leder av Natur og Ungdom

– Vi har et enormt etterslep etter mange regjeringsperioder der naturen har gått for lut og kaldt vann. Nå må vi få kontroll på sløsingen med natur og restaurere mer av det vi har ødelagt, sier Christian Steel, generalsekretær i Sabima.

De to NGO´ene mener regjeringen blant annet må lage et nasjonalt naturbudsjett, og snarest verne minst 10 prosent av skogen.

Klare krav

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, mener Jonas Gahr Støre har en historisk sjanse til å gi Norge den grønneste regjeringen noensinne. Han vil ha et taktskifte i miljøpolitikken.

– Vi vil gratulere Jonas Gahr Støre med seieren og ønsker ham lykke til i arbeidet med å gi landet en ny regjering. Partiene som har satt klima- og natursaken i første rekke har hatt fremgang. Vi trenger en ny kurs i oljepolitikken, og vi må stanse tapet av naturmangfold, sier Gulowsen.

Klimademonstranter tok i mot Jonas Gahr Støre utenfor Stortinget. Foto: Skjermdump, NRKs valgsending.

Naturvernforbundet understreker at natur- og klimakrisen må løses samlet. Det krever omfattende ny politikk på de fleste områder, i tillegg til en overordnet politikk for kraftig redusert forbruk av både energi og naturressurser, slik som materialer.

– Innenfor klimaområdet er det aller viktigste grepet for oljelandet Norge at regjeringen avslutter all ny leting etter olje og gass. Innen naturområdet forventer vi at en ny regjering følger opp målet om 30 prosent vern av land og hav innen 2030 med konkrete tiltak, sier Gulowsen.

Naturvernforbundet vil at Norge stanser letingen etter mer olje og gass på norsk sokkel, både i nummererte runder og den såkalte TFO-ordningen. Norges klimagassutslipp må kuttes med minst 30 prosent innen 2025 , og planavdelingen må flyttes tilbake til Kima- og miljødepartementet, mener Naturvernforbundet, som også vil at dumping av gruveavfall i sjø må forbys i Norge.

Møtt av klimademonstranter

Påtroppende statsminister – og leder for et av de såkalte fossilpartiene, Aps Jonas Gahr Støre, ble raskt påminnet at han ikke kan vente seg noen fredning i klimaspørsmålet. Da han gikk fra Folkets Hus for å delta i partilederdebatt etter at valgresultatet var klart, ble han møtt med klimademonstranter utenfor Stortinget.


- Annonse -
Vil du annonsere her?