Frøhvelvet på Svalbard, verdens største sikkerhetslager for frø. Foto: NMBU.

FNs bærekraftsmål nummer 2 er å utrydde sulten i verden. Nå starter et nytt forskningsprosjekt for å sikre mat- og frøsikkerheten.

Klimaendringene setter nye krav, verdens bønder må ha frøvarer som tåler dem.

NMBU deltar i prosjektet prosjektet – “Biodiversity for Opportunities, Livelihoods and Development” (BOLD). Organisasjonen Crop Trust står bak. Dens oppgave alene er å arbeide for sikre menneskers grunnleggende behov for matsikkerhet og avlingsvariasjon.

NMBU setter det nye forskningsprosjektet inn i COP26-kontekst. BOLD har sitt utspring fra blant annet FAO, FNs matvareprogram.

– Dette framtidsrettede prosjektet skal ikke bare støtte frøoppbevaring, men også styrke samarbeidet mellom genbanker og frøsystemene som bøndene er avhengige av for å klare å tilpasse seg klimaendringene, sier Ola Westengen, førsteamanuensis ved NMBU. Westengen leder en del av forskningsprosjektet.

Prosjektet BOLD skal gå over 10 år og er blitt tildelt 58 millioner dollar i midler. Den norske regjeringen støtter prosjektet, som skal sikre avlingsmangfold i genbanker og gjøre det enklere for bønder, forskere og planteforedlere å utvikle nye variasjoner.

Denne uken åpner frøhvelvet på Svalbard dørene for siste gang i år. Flere land leverer i disse dager nye frø til oppbevaring der.


- Annonse -