SINTEF og NORSAR inngår samarbeid om overvåkning av norske lagre for for CO2.
– Denne tjenesten vil ha internasjonal interesse, sier konserndirektør Morten Dalsmo.
Langskip-prosjektet til Norge utvikler infrastruktur med kapasitet til å lagre betydelige mengder CO2. dypt under havbunnen. Overvåkingen av dette er kjernen i samarbeidet som forskningsstiftelsene NORSAR og SINTEF nå inngår.
– Vi er svært glade for at sterke kunnskapsmiljøer som SINTEF og NORSAR finner hverandre i et så meningsfylt samarbeid som dette, sier konserndirektør Morten Dalsmo og viser til avtalen som nå er inngått.
Norges fremste forskere innen geologi og seismikk i NORSAR skal jobbe tett med kollegaer i SINTEF for å finne de beste løsningene for verden.
– Klimaproblematikken er internasjonal, og internasjonalt samarbeid er derfor en nøkkel til framdrift. Trygg lagring av CO2 er avgjørende for at man skal lykkes med storskala karbonfangst og lagring. Vårt mål med prosjektet er å finne den mest anvendelige og kostnadseffektive måten å overvåke og verifisere lagringen på, sier administrerende direktør i NORSAR, Anne Lycke.
Internasjonal nytte
Hun leder et større EU-prosjekt om sikker lagring i samarbeid med flere internasjonale aktører. Det overordnede målet med prosjektet er å etablere mikroseismiske overvåkingsteknologier som et allment akseptert verktøy for verifisering av CO2-lagerets integritet.
– Det er et imponerende prosjekt NORSAR leder og vi er overbevist om at SINTEF kan spille en sentral rolle i teknologien for verifikasjon og sikker lagring av CO2, sier Dalsmo. Han tror også NORSAR kan ha glede av SINTEFs nettverk i Europa og tror instituttene i samarbeid kan sette Norge på kartet.
SINTEFs bidrag inn i prosjektet med kontinuerlig seismisk overvåkning, vil være etableringen av en digital tvilling for lageret der flere data og vurderinger kan samles løpende.
– I den digitale tvillingen vil vi integrere matematiske modeller av dynamikken i lageret med data fra en rekke avanserte sensorer. Dette vil gi en digital representasjon av lageret i sanntid som gir mulighet for kontinuerlig overvåkning, sier Dalsmo.
– Det norske miljøet er verdensledende innenfor CCS og vi er glade for å kunne samle den norske innsatsen innenfor lagerovervåkning, sier Anne Lycke.