Ill.foto: Unsplash.

2021-utgaven av rapporten «Energy Transition Norway» viser at Norge er langt unna å nå egne klimamål for 2030.

Ifølge denne rapporten vil Norge klare å kutte klimagassutslippene med bare 24 prosent innen 2030, der målet er 55 prosent, målt mot 1990-nivået. I 2050 er målet for Norge å være klimanøytralt, men estimatet er at vi ligger an til å klare bare 79 prosent.

Dette er andre konklusjoner som Norsk Industri trekker fra rapporten, som DNV står bak:

  • Det haster med å skalere opp kraftproduksjon for å kunne legge til rette for grønn industriell vekst og oppfylle avkarboniseringsmålene. Behovet for fornybar elektrisitet vil øke fra dagens 140 TWh til 250 TWh.
  • Olje- og gasseksport vil reduseres betydelig, noe som vil føre til et dramatisk fall i Norges eksportinntekter.
  • Norge har et solid fundament for å kunne skalere opp grønne eksportrettede industrier, men er avhengig av politisk støtte og virkningsfulle tiltak for å lykkes med omstillingen.

Stein Lier-Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, peker på Hurdalsplattformen som «et veldig godt utgangspunkt» for å få på plass de rette virkemidlene slik at Norge kan nå Paris-målene.

– Nå gjenstår det for regjeringen og partene i arbeidslivet å fylle dette partnerskapet med innhold og handling. Det er ikke mulig å nå målene uten at vi har rikelig tilgang på rimelig kraft i Norge, sier Lier-Hansen i pressemeldingen fra Norsk Industri.

Vannkraft og havvind

Norsk Industri ønsker å realisere mer av det tilgjengelige vannkraftpotensialet gjennom opprustning og vedlikehold. Organisasjonen mener endringer i kraftverksbeskatningen legger til rette for raskt utbygging av totalt 8-10 TWh. I tillegg pekes det på havvind.

– Fra 2030 må havvindproduksjonen fases inn for fullt. Myndighetene må raskt ferdigstille veileder og regelverk for konsesjonsbehandling. Potensialet er enormt, utbyggerne er mange og den norske leverandørindustrien er klar. Arealer for havvindproduksjon på norsk sokkel er imidlertid for umodne til at man kan legge dem ut på auksjon, kvalitative kriterier må legges til grunn. Ingen av prosjektene vil likevel bli realisert før det er avklart hvordan kraften på sokkelen skal distribueres. Dette er jobb nummer en. Beslutninger og ambisjonsnivå må tas nå for å få effekt – dette kan ikke vente, sier Nils Klippenberg, styreleder Elektro og Energi i Norsk Industri og administrerende direktør i Siemens AS.

- Annonse -

– Det haster mer enn noen gang å forsere det grønne skiftet. Initiativene innen hydrogen, batteri, CO2-håndtering, ammoniakk og havvind står i kø. Somler vi nå kan store investeringer og mange arbeidsplasser glippe. Det har vi ikke råd til. Med forsert kraftutbygging og et tilpasset virkemiddelapparat ligger alt til rette for å lykkes, sier Lier-Hansen.

Norsk Industri sitt utgangspunkt er at grønn industriell vekst og avkarboniseringsmål står i fare på grunn av utilstrekkelig kraftutbygging. Organisasjonen mener etterspørselen etter strøm, både i husholdninger, såvel som innen transport, næringsliv og på norsk sokkel, vil øke betraktelig i årene framover, men at produksjonen ikke holder tritt med dette.

Norge vil bli en nettoimportør av strøm i mange år mellom 2025-2035, anslår Norsk Industri.


- Annonse -
Vil du annonsere her?