En plan om å selge retten til å utvinne litium har utløst demonstrasjoner i Chile, og debatten om nasjonalisering av ressursen har blusset opp på ny.
Det skjer to måneder før landet får en ny, venstreorientert president. Opposisjonen til den sittende, konservative regjeringen har forsøkt å blokkere anbudsrunden på retten til å utvinne 400.000 tonn litium gjennom rettssystemet, men forsøket strandet fredag.
Anbudsrunden avsluttes denne måneden, to måneder før venstreorienterte Gabriel Boric tar over etter sentrum-høyre-presidenten Sebastián Piñera. Kontrakten gjelder for 20 år.
Chile er verdens nest største litiumprodusent etter Australia. Metallet brukes blant annet i elbilbatterier.
– To muligheter
– Vi har to muligheter: Enten lar vi litiumet bli liggende i bakken, eller så bruker vi det til alle chileneres fortjeneste, sa Piñera fredag.
Samme dag ropte demonstranter i hovedstaden Santiago «Piñera, forstå at litium ikke er til salgs». Regjeringen mener salget må til for å ta Chile tilbake til posisjonen som verdens ledende litiumprodusent, noe landet var fram til 2016.
Boric, som blir Chiles yngste president i nyere tid, ble valgt i desember med lovnader om å gjøre Chile til en velferdsstat, og han har sagt at Chile ikke kan gjenta «den historiske feilen» det er å privatisere ressurser som litium.
Vil nasjonalisere litiumet
Boric vil heller lage et nasjonalt litiumselskap, likt landets kobberselskap Codelco, verdens største kobberselskap. Det ble dannet i 1970, under den marxistiske presidenten Salvador Allende, som senere ble veltet av diktator og militærgeneral Augusto Pinochet.
Pinochet innførte senere en nyliberalistisk grunnlov, som mange chilenere mener bidrar til sosial ulikhet, blant annet ved at den ikke fastslår at det er statens ansvar å gi borgerne helsehjelp og utdanning.
Landet arbeider nå med en ny grunnlov etter omfattende demonstrasjoner mot ulikheten i landet i 2019.
(©NTB)