Foto: Elias Levy.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Ifølge nye tall fra International Shark Attack File ved Universitetet i Florida er det ingen økning i antall haiangrep i verden – på tross av at verdensbefolkningen øker.

Fredrik Myhre. Foto: Monica Larsen.

I 2021 ble det registrert totalt 73 uprovoserte haiangrep globalt. Kun 9 av disse angrepene hadde dødelig utgang, viser tallmaterialet.

Fredrik Myhre, leder for foreningen Hjelp Havets Haier (HHH), sier i en pressemelding at disse tallene tydelig viser at haiene ikke har mennesker på menyen.

– Hvis du regner på hvor mange hundretalls av millioner mennesker om ikke milliarder av mennesker som bruker havet til bading, svømming, surfing og andre vannaktiviteter hvert år så er sannsynligheten for å bli angrepet av hai helt mikroskopisk, sier Myhre (bildet).

I 2021 var tallet på uprovoserte haiangrep vesentlig høyere enn året før (73 mot 57). Det har en naturlig årsak, forklarer han.

– 2020 var et uår på alle måter. Koronapandemien førte til lockdown mange steder i verden og det tror man også førte til at færre mennesker benyttes seg av havet gjennom året. Når det er færre mennesker i havet blir det også færre haiangrep.

Saken fortsetter under bildet

Foto: Sharkcrew.

Kan ta feil av oss og riktig bytte

Ifølge HHH er det kun 13 av verdens 548 kjente haiarter som har angrepet mennesker ti ganger eller flere.

De fleste av disse angrepene tror forskerne skyldes at haien har tatt feil av mennesker og de byttene som haiene gjerne spiser – som skilpadder, sel eller sjøløver.

– Det er ingen haiarter som har oss mennesker på menyen, og selv ikke den store hvithaien ser på oss om en matkilde. De aller fleste haiangrep skyldes at haien tar feil av oss og noe den heller vil spise. Derfor dreier de aller fleste haiangrep seg om et kraftig bitt før haien oppdager at den har bitt inn i noe den ikke forventet å smake på. Oftest lar derfor haien den personen som har blitt angrepet være i fred etterpå uten videre angrep, sier Myhre.

– Det er klart at når noen av disse haiene er nesten 7 meter lange og veier opptil 2 tonn så kan slike bitt være veldig farlige og også ende med stort blodtap og død. Likevel overlever de aller fleste mennesker som blir angrepet.

Sterkt truet

Ny forskning viser at 1/3 av alle haiarter verden over er i dag direkte utrydningstruet, ifølge HHH, noe som gjør dem til en av de mest truede dyregruppene som finnes i verden.

– Haiene er faktisk en av de aller mest truede dyregruppene som finnes i verden. Dette skyldes i stor grad et gigantisk overfiske, men også klimaendringer, tap av leveområder, forurensing og plastforsøpling har sin del av skylden. Haiene har svømt rundt i havet i over 400 millioner år – og et sunt og levende hav er avhengig av sine haiarter, sier Myhre.

- Annonse -