Statens naturoppsyn er i gang med å planlegge forsøk på felling av ulv på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet (KLD).
Det melder Miljødirektoratet torsdag.
– Vi fikk oppdraget fra KLD sent tirsdag ettermiddag, og er nå i gang med å planlegge videre oppfølging. Avhengig av forholdene de neste dagene kan det være aktuelt å starte forsøk på felling i reviret Bograngen i Åsnes kommune med det første, sier Morten Kjørstad, direktør for Statens naturoppsyn.
Oppdraget til Statens naturoppsyn er å skyte resten av ulvene i lisensfellingskvoten som gjelder for de norske delene av grenserevirene Rømskog og Bograngen.
Det var fredag i forrige uke at Borgarting lagmannsrett ga klarsignal til at jakta i ulvesonen kan starte. Så langt er 11 dyr skutt av en kvote på opp mot 28 dyr. Lagmannsretten omgjorde et tidligere vedtak i Oslo tingrett som stanset lisensjakten etter at organisasjonene NOAH – for dyrs rettigheter, WWF Verdens naturfond og Foreningen våre rovdyr 27. desember begjærte midlertidig forføyning.
Reagerer sterkt
Regjeringens framferd i ulveforvaltningen denne vinteren har skapt sterke reaksjoner fra flere hold.
Leder i Foreningen våre rovdyr, Alette Sandvik, mener den nye regjeringen viser skremmende naturfiendtlige tendenser:
«Vi har nå en justisminister som er fast bestemt på at ulven ikke har noe å gjøre i norsk natur, en finansminister som sammenligner ulv med uønskede arter som mårhund og villsvin, og en landbruksminister som mener at «en god ulv er en død ulv», skriver Sandvik i et innlegg på Facebook.
Hun sammenligner den norske ulvejakten med Sverige og Finland. Ifølge Sandvik har Finland skutt 18 ulver i år, av en bestand på 380 dyr, mens Sverige hadde en kvote på 33 dyr fra en bestand på 390 dyr.
Norge: Bestand på 37 helnorske dyr + grenserevirene – 28 dyr kan skytes.
Alette Sandvik etterlyser politiske og faglige initiativ:
«Nå må opposisjonen og de seriøse fagmiljøene snarest komme på banen for å vise at Norge ikke praktiserer et natursyn fra 1800-tallet.»
Helikopter og motorkjøretøy kan bli satt inn
Det gjenstår nå seks dyr på kvoten i Bograngen, og 10 dyr på kvoten i Rømskog.
– Vi har allerede i dag hatt folk i felt som vurderer forholdene. Snø- og sporingsforhold ser foreløpig ut til å være bedre i Bograngen enn i Rømskog. Selv om det er gode sporingsforhold krever slike oppdrag god planlegging slik at vi kan gjennomføre på en effektiv, sikker og dyrevelferdsmessig forsvarlig måte innenfor oppdragets rammer, sier Kjørstad i pressemeldingen fra MD.
Ved oppdrag om ekstraordinære uttak har SNO anledning til å bruke andre virkemidler enn hva som ordinært er tillatt ved felling av vilt. Blant annet kan helikopter og andre motorkjøretøy brukes.
Hvilke virkemidler som tas i bruk i det enkelte tilfelle vil være avhengig av forholdene og forutsetningene i de områdene oppdrag skal gjennomføres i, skriver Miljødirektoratet.