Bildet er fra mandagens aksjon, hvor politiet undersøker hvordan aksjonistene er fastlenket. Foto: Naturpress.

Etter at en ny blokade ble iverksatt onsdag på Sjursøya-terminalen, ble 15 personer innbragt til Oslo sentralarrest.

Det var mandag at medlemmer av Extinction Rebellion startet en blokade av tog som frakter flybensin til Gardermoen, fulgt av blokade av veien hvor tankbilene kjører ut.

Gruppen krever at norske myndigheter stanser utdeling av letetillatelser for olje på norsk sokkel, og «legger fram en plan for rettferdig omstilling for arbeiderne i oljesektoren». Aksjonen er en del av en internasjonal kampanje.

Onsdag ble aksjonen på Sjursøya gjenopptatt, og ut på formiddagen gikk politiet til verks. De skjærte løs aktivistene og arresterte 15 personer. Blant de arresterte var en filmskaper som jobber med en dokumentar om miljøkampen i Norge, opplyser XR. Ifølge pressemeldingen ble førsteammanuensis Thomas Østbye arrestert mens han forsøkte å filme arrestasjonene til dokumentaren. Prosjektet hans er i følge opplysningene støttet av Fritt Ord og Statens Arbeidsstipend for Kunstnere.

Østbye har vunnet et 20-talls priser, blant annet regjeringens Menneskerettspris for film og vært Amanda-nominert.

– Det er et tankekors at det er enkelt å få filme dommere og advokater i Høyesterett, mens man blir arrestert når man filmer arrestasjon av ungdommer som kjemper for sin framtid på gata, sier Østbye.

- Annonse -
Vil du annonsere her?