Naturvernforbundets landsmøte sist helg vedtok en uttalelse om motstand mot Glimts stadionplassering på matjord. Truls Gulowsen ble gjenvalgt som leder på samme møte.
Landsmøtet ble holdt på Hamar for å løfte kampen mot bygging av firefelts-motorvei med fartsgrense 110 km/t gjennom Lågendeltaet naturreservat, opplyser Naturvernforbundet.
En annen uttalelse som ble vedtatt var å støtte Sametingets krav om at dommen mot vindkraftutbyggingen på Fosen må følges opp. Dessuten vedtok landsmøtet en endring i prinsipprogrammet, der det går fram at medlemskap i rasistiske og nynazistiske organisasjoner ikke er forenlig med medlemskap i Naturvernforbundet. Et slikt samarbeid ville være et klart brudd med Naturvernforbundets verdier, heter det.
Varsler kraftig opptrapping
Truls Gulowsen ble gjenvalgt som leder av Naturvernforbundet på landsmøtet. Han varsler kraftig opptrapping av natur- og klimakampen.
– Aldri før har Naturvernforbundet hatt så mange medlemmer eller så bred faglig støtte, fra FNs naturpanels varsler om tap av naturmangfold, til klart råd fra Klimapanelet, FN og Det internasjonale energibyrået og nå sist OECD om en rettferdig omstilling av olje- og gassnæringen. Vi har vunnet mange kamper de siste årene, inkludert mot utbygging av vernede vassdrag og naturødeleggende vindkraft, og satt klima og olje på dagsorden i Norges første ekte miljøvalg. Likevel er jeg skremt over regjeringens manglende vilje til å ta natur- og klimakrisa på alvor, uttalte Gulowsen etter landsmøtet.
I tillegg til Gulowsens gjenvalg, ble Pernille Hansen (37, Molde/Oslo) gjenvalgt som 1. nestleder. Hansen er språkviter ved Høgskolen i Innlandet.
Naturvernforbundet får en ny 2. nestleder, Randi Storhaug (54, Stavanger), som har mange års erfaring fra offentlig og privatsektor når det gjelder naturforvaltning, landbruk og planprosesser.
Naturvernforbundet noterer seg for fortsatt i sterk medlemsvekst, og har nå over 37.000 medlemmer.
Det er nesten 50 prosent økning siden 2018 og en dobling siden sist landsmøte på Hamar i 2011. Organisasjonen har nå over 110 lokal- og fylkeslag over hele landet. I arbeidsprogrammet er det nedfelt et mål om å øke medlemstallet til over 45 000.
Naturvernforbundet har videre vedtatt å arbeide for å styrke naturens rettsvern, stoppe naturødeleggende vann- og vindkraftutbygging, motorveier, hytteutbygging, oppdrett og annen industri, få en rettferdig omstilling av petroleumsnæringen og stoppe elektrifisering fra land, samt starte overgangen til en sirkulær økonomi.
Ber Bodø/Glimt endre planene
Bodø/Glimt er en fotballklubb som holder miljøfanen høyt, men planene om å plassere sitt nye fotballstadion på Rønvikjordene blir møtt med motstand fra Naturvernforbundet. Stadionet skal bygges i tråd med FNs bærekraftsmål, og skal delvis graves ned i bakken for å kunne utnytte jordvarme. Det skal bygges i massivt tre, og det er et mål at stadionet skal bli sjølforsynt med både strøm og varme, og vannforbruket skal aktivt minimeres.
Men alt dette får ikke Naturvernforbundets velsignelse, så lenge plasseringen er på matjord.
– Dette er noe av den beste matjorda i Nord-Norge. Og i en tid da vi vet at vi må øke matproduksjonen og regjeringen har bedt alle kommuner om å stoppe nedbygging av matjord, så er det svært underlig at Bodø/Glimt fremstiller dette som en del av et bærekraftprosjekt, sier fylkesleder i Naturvernforbundet Kaja Langvik-Hansen til NRK.
Naturvernforbundet ber i uttalelsen Bodø kommune, Nordland fylkeskommune og Bodø /Glimt om å ta innover seg utfordringene og endre sine utbyggingsplaner og bevare matjorda, heter det.