I dag, mandag, går fristen ut for å sende inn høringsinnspill på konsekvensutredningen av det nye oljefeltet Wisting.
Jobben som Equinor har gjort med utredningen imponerer ikke Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.
– Wisting ligger i et værhardt, arktisk havområde midt i sjøfuglenes rike. Ved en oljeutblåsning er det risiko for at oljen treffer Bjørnøya, polarfronten eller iskantsonen. Det kan få enorme konsekvenser for livet i havet og kritisk truet sjøfugl. Derfor er det svært urovekkende at det ikke har blitt gjort en grundig utredning, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i en melding fra organisasjonen.
Sammen med flere andre organisasjoner har Naturvernforbundet levert et felles høringsinnspill. Der krever de at Equinor gjør en langt grundigere vurdering på konsekvensene både for miljø og klima.
Blant annet peker de på kravet fra Norsk Institutt for Menneskerettigheter (NIM) om at selskapene må utrede klimakonsekvensene av oljen som selges til utlandet og kunne dokumentere at utslippene fra Wisting ikke bryter med 1,5 graders målet.
– Det er svært kritikkverdig at Equinor ikke har utredet for disse klimakonsekvensene, sier Truls Gulowsen.
Kritisk til oljevernveredskap
Naturvernforbundet er også kritisk til vurderingene rundt oljevernberedskapen. Et eksempel man viser til er antakelsen om at en sjøbunnsutblåsning fra oljefeltet vil vare i 16 døgn. Ifølge Naturvernforbundet kan det ta opptil 98 døgn før man har klart å bore en avlastningsbrønn for å stanse utblåsningen.
– Det finnes ingen tidligere erfaringer med oljeproduksjon i dette området. Da er det ekstra bekymringsfullt at man ikke har planlagt beredskapen tilstrekkelig dersom det skulle skje en alvorlig ulykke, sier Gulowsen.
Equinor har ikke skrevet noe om hvordan man skal klare å hindre at oljen treffer Bjørnøya eller oppvekstområdene til sjøfugl i tilfelle en alvorlig ulykke. Her viser Naturvernforbundet til en beredskapsanalyse som anslår at man i snitt bare vil klare å fange opp 7,8 prosent i vinterhalvåret, dersom oljespill skulle nå de kystnære områdene ved Bjørnøya.
– Bjørnøya er avgjørende for flere kritisk truede sjøfugl som lomvi og polarlomvi. Norge har et internasjonalt ansvar for å ta vare på sjøfuglbestanden i Arktis. Et oljefelt her, midt i sjøfuglenes rike vil være totalt uansvarlig, mener Gulowsen.
Naturpress har sendt Equinor flere spørsmål knyttet til kritikken, og oppdaterer saken når og hvis vi får svar.