Statssekretær Sigrid Hagerup Melhuus (Ap): – Avtalen må peke ut en ambisiøs retning for å redde naturen og en klar marsjordre for landene fram mot 2030. Foto: KLD.

Sigrid Hagerup Melhuus (Ap), vikarierende statssekretær Klima- og miljødepartementet, er enig med representanter for sivilsamfunnet, som er frustrerte over at prosessen mot en ny naturavtale går for sakte.

– Det er også vår vurdering at prosessen går for langsomt. Det er derfor viktig med uformell dialog fram mot COP15 i desember for å få løst vanskelige spørsmål. Norge må jobbe for at man opprettholder ambisjonsnivået, sier Melhuus i en uttalelse sendt til Naturpress på epost.

COP15 er det offisielle navnet på toppmøtet, som er den 15. konferansen av partene i konvensjonen om biologisk mangfold.

Store uenigheter gjenstår

Her håper partene å bli enige om en «parisavtale for naturen», som skal gi ambisjon og retning til arbeidet om å bevare biologisk mangfold.

Bak den langsomme framgangen ligger problemer med organiseringen som følge av covid-19, men også reelle uenigheter om en rekke punkter i avtalen.

  • Landene er enige om å ville verne 30 prosent av landjorda og havet. Men bak denne formuleringen er det en rekke detaljer som må avklares. Hva vil det egentlig si at noe er vernet, og hva er bærekraftig bruk?
  • Behandling av digital gensekvensinformasjon (DSI) er et stort tema i forhandlingene. Dette handler om hvordan man håndterer data om genetiske ressurser
  • Finansiering er en annet stort spørsmål. Hvem skal betale for å bevare naturen? Utviklingsland har krevd at rike land åpner lommeboka, og at at kan ikke dette skilles fra ambisjonen om å bevare 30 prosent av naturen.
  • Det er ulike ambisjonsnivåer landene imellom. WWFs generaldirektør Marco Lambertini sier rett ut at «et lite antall land, først og fremst Brasil, jobber aktivt for å undergrave forhandlingene».

Vil ha klar marsjordre

– Vi må bidra til å finne løsninger blant annet på et godt system på hvordan avtalen skal gjennomføres, vern og bærekraftig bruk av natur og på digital gensekvensinformasjon. Digital gensekvensinformasjon blir også viktig, hvor Norge leder sammen med Sør-Afrika arbeidet med å finne en løsning på hvordan digital sekvensinformasjon (DSI) om genetiske ressurser kan bidra til en rettferdig fordeling av utbytte fra naturen, sier statssekretæren.

Etter å ha blitt utsatt en rekke ganger er det avsluttende toppmøtet nå flyttet til Montreal i Canada i desember. Det vil komme etter klimatoppmøtet i Sharm El Sheikh i Egypt i november.

Noen frykter at det vil gå ut over toppolitikernes oppmerksomhet at toppmøtet vil finne sted samtidig som VM i fotball i Qatar.

Sigrid Hagerup Melhuus vil at Norge skal bidra til å holde ambisonsnivået oppe fram mot en ny avtale.

– Avtalen må peke ut en ambisiøs retning for å redde naturen og en klar marsjordre for landene fram mot 2030. Å få til et godt system for gjennomføring inspirert av Parisavtalen er en forutsetning for gode resultater. Dersom vi skal få til dette må vi også hjelpe fattige land med tiltak ettersom mye av verdens mest verdifulle natur finnes her, sier Melhuus.


- Annonse -
Vil du annonsere her?