Klima og dyreliv vil rammes hvis oljeutvinning blir tillatt i Kongos regnskog. Ill.foto: Pixabay.

Kongo skal snart auksjonere bort torvområder og regnskog til oljeselskaper slik at de kan bruke områdene til å bore etter olje.

Olje- og gassfeltene skal etter planen auksjoneres bort i slutten av juli, skriver The New York Times.

Områdene anses som viktige i kampen mot global oppvarming ettersom de naturlig bidrar til å lagre CO2. Noen av verdens eldste regnskogsområder befinner seg i det enorme sentralafrikanske landet, der jakten på ressurser allerede har ført til flere tiår med krig og konflikt.

Nå håper myndighetene på å skape økonomisk utvikling ved å gjøre Kongo til et nytt investeringsområde for oljeselskaper.

– Vår prioritet er ikke å redde planeten

Feltene som skal auksjoneres bort, strekker seg også inn i Virunga nasjonalpark, som regnes som verdens viktigste gorillareservat.

– Hvis det skjer oljeutvinning i disse områdene, må vi vente oss en global klimakatastrofe, og vi vil være hjelpeløse mens vi står og ser på, sier Irene Wabiwa, leder av Greenpeace’ kampanje for bevaring av Kongobassenget i Kinshasa.

Tosi Mpanu Mpanu, som er Kongos ledende klimarepresentant, sier at målet med salget er å få nok inntekter til å redusere fattigdom og skape hardt tiltrengt økonomisk vekst.

– Det er hva vi prioriterer. Vår prioritet er ikke å redde planeten, sa han nylig til den amerikanske avisen.

Det er bare åtte måneder siden Kongos president Felix Tshisekedi inngikk en avtale om å bevare regnskogen under klimatoppmøtet i Glasgow, men krigen i Ukraina har fått verden til å skifte fokus.

New York Times viser blant annet til at Norge har besluttet å øke utvinningen av olje til tross for at landet er en av verdens fremste forkjempere for å bevare regnskog på andre kontinenter.

Tidligere forsøk

Idéen om oljeleting i Kongos nasjonalparkområder er ikke nye. I 2018 la den kongolesiske regjeringen fram en plan der en femtedel av Virunga nasjonalpark var aktuelt leteområde for olje. I tillegg var Salonga nasjonalpark også omfattet av slike planer.

Den gangen ble forslagene sterkt kritisert, både av internasjonale organisasjoner såvel som av miljøverninteresser. UNESCO har plassert både Virunga og Salonga i sitt verdensarvsystem. FNs sikkerhetsråd ila den gangen Kongo sanksjoner, i form av innreiserestriksjoner og frysing av kongolesiske finanser.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?