I 2015 ble den globale klimaavtalen undertegnet her i Paris. Foto: Rafael Kellermann Streit / Unsplash.

En ny studie har blant annet forsøkt å finne ut om mekanismene i Parisavtalen fungerer etter hensikten.

Studien er publisert i Nature Climate Change. Et av funnene som nettstedet Inside Climate News forteller om, er at rammeverket for Parisavtalen fungerer relativt godt, ettersom den har fått landene til lage ambisiøse klimaplaner. Nesten alle landene som har undertegnet avtalen kom i fjor med oppdaterte planer som inneholdt større ambisjoner enn ved forrige anledning.

Likevel er det klart at det samlede ambisjonsnivået pr i dag ikke fører oss til hverken 1,5- eller 2-graders målet.

Velfungerende land er mest troverdige

Et viktig funn i studien er at land som har velfungerende politiske institusjoner er de som i størst grad klarer å levere troverdige klimaforpliktelser.

– Med en gang noen har lagt fram noe kan man sammenligne. Man kan si – ok, dette er ikke bra nok, vi trenger å gjøre mer – og så startes prosedyren på nytt. Jeg tror at resultatene viser at det fungerer, i det minste er noen av forpliktelsene troverdige. Så har du noe som landene kan bygge videre på, sier medforfatter Astrid Dannenberg, fra universitetet i Kassel i Tyskland, til Inside Climate News.

– Om de virkelig gjør det, er et annet spørsmål, medgir hun.

EU på topp

En rangering av de mest ambisiøse og troverdige planene viser at EU ligger øverst, fulgt av Kina. Nederst på listen ligger Saudi-Arabia, USA og Brasil. For USAs sin del må det anføres at klimaforpliktelsene da studien ble gjennomført (2020), var de som Trump-administrasjonen stod bak.

Forskerne konstaterer også at autoritære land – som Kina – har en kortere vei til å implementere klimatiltak, siden systemet deres er mindre belagt med «demokratiske heftelser».

Les hele saken i Inside Climate News.


- Annonse -
Vil du annonsere her?