Europa har vært rammet av en tørke man ikke har sett maken til på 500 år. Betydelige skadevirkninger på skog vil gi seg utslag i årene som kommer.
Det har kommet regn noen steder etterhvert, men fortsatt er vannstanden unormalt lav i mange elver og reservoarer. Ikke minst har tørken også rammet skogene i Europa.
Forskeren Jan-Peter George ved Tartu Observatory i Estland har sammen med andre forskere undersøkt hvordan tørke påvirker skog og trær over tid. Selv om regnet kommer og vannstandene normaliseres vil skadene på skog uunngåelig oppstå, konkluderer forskerne.
– Ikke bare neste år, men også i de følgende to eller tre årene vil vi se en kaskade av døde trær, sier George til New Scientist, om tilstanden i Europa.
Man skal ikke langt tilbake i tid for å finne forrige tørke med følgeskader på skog.
Det var varmt og tørt i 2018, og i 2019 var det i tillegg sterk utbredelse av granbarkbiller. Tall som Skog.no referer til viser at bare i Tyskland ble over 35 millioner kubikkmeter skog skadet i 2018, mesteparten var bartrær. Året etter ble skadene dobbelt så ille, mens det i 2020 ble målt at 55 millioner kbm ble skadet.
Ikke bare neste år, men også i de følgende to eller tre årene vil vi se en kaskade av døde trær.
Forsker Jan-Peter George og hans kolleger stiller spørsmål om vi er inne i et klimarelatert skifte når det gjelder dødelighet i europeiske skoger. Funn tyder på at tørke ikke først og fremst får følger for skogen samme år som tørken inntreffer, men i større grad 2 til 3 år senere.
«Vi fant betydelige generelle og artsspesifikke økende trender i dødelighetsrater ledsaget av synkende jordfuktighet,» skriver forskerne i et sammendrag. «Spesielt tidligere års jordfuktighetsavvik hadde en sterkere innflytelse på dødeligheten enn inneværende års jordfuktighet, noe som tyder på at arveeffekter spiller en nøkkelrolle i faktisk skognedgang. Dermed kan tidligere miljøforhold direkte påvirke plantens struktur så vel som funksjonen til cellene. Effekten kan også skje indirekte gjennom andre organismer, som angrep av barkbiller«, skriver forskerne.
Også norsk skog er undersøkt av de samme forskerne. Det viser seg at dødeligheten på norsk gran har økt med 60 prosent i perioden 2010-2020, sammenlignet med perioden 1995-2009.