
Sist lørdag var det den store strandryddedagen i Norge. I Ytre Hvaler nasjonalpark i Viken dro en ivrig ryddegjeng med Miljøstiftelsen Elv og Hav ut til Fløyholmen.
Stort lenger sørøst i Norge kommer du knapt, Sverige er neste. Kystlandskapet her er svært vakkert, og værgudene var i godt lune denne lørdagen i september.
Raske båter tok de om lag 40 strandrydderne – store og små – fra «Hvaler-hovedstaden» Skjærhalden og ut til øya. Blant de frivillige var også en stor kontingent russejenter.
Fredrikstad og Hvaler som base
Prosjektleder Hanne Johansen, ansatt i Elv og Hav, var storfornøyd med oppslutningen. Og lettet over at covid ikke lenger setter begrensninger.
– Dette er vår kick-start etter pandemien, nå må vi komme i gang igjen. Hold Norge Rent står bak den store ryddedagen i Norge, og denne aksjonen er en del av dette. En ryddeaksjon som i dag er samtidig en fin naturopplevelse for alle. Dessuten tror jeg folk som er med blir mer bevisst på sitt eget forbruk og omgang med plast, sier hun til Naturpress.
Hanne Johansen forteller at Miljøstftelsen Elv og Hav er en ung miljøorganisasjon, stiftet så sent som i 2019.
– Fredrikstad og Hvaler er vår base. Vi har veldig mange prosjekter på gang, både med rydding på land og rydding under vann. Kystlotteriet, som nå finnes i 80 kommuner, er vi med i, og er en del av aksjonen her i dag. Dette skjer ved at alle som er med og plukker søppel og registrerer sekken sin, er med i en trekning av fine premier. Dette er med og motiverer, sier hun.
Marin Omsorg er en annen samarbeidspartner til Elv og Hav. Folk fra Marin Omsorg skal ut til Fløyholmen og plukke videre, får vi vite, for det er ennå ikke tomt for søppel på andre deler av øya.
– Marin Omsorg er en kombinasjon av menneskevern og miljøvern. Mennesker med ulike utfordringer får være med ut og bidra, forklarer Hanne.
Mindre søppel nå
Til tross for at leteområdet på den lille øya i nasjonalparken ved første øyekast så ut til å være temmelig rent for søppel, var det slett ikke vanskelig å finne noe når man gikk grundig til verks. Det tok en drøy time å renske opp mesteparten av vestsiden av øya, og da ble totalt innsamlet søppel veid inn til 80 kilo. Med tanke på at mesteparten av søppelet er smått og lett, sier det litt om hvor mange gjenstander som ble plukket opp.
– Er det mer eller mindre strandsøppel nå sammenlignet med tidligere?
– I alle hovedsak er det mindre enn for 6-7 år siden. Det er jo mye mer fokus på dette nå, men det er mye fortsatt.
Hannes kollega Kari Bilet forteller at det typiske strandsøppelet er små ting som bruskorker, patronhylser, fiskeredskaper og taustumper.
– De tynne oransje linene som sitter under trålposene er en versting. Det er mitt hatobjekt nummer én. Men vi finner også mye av det vi kan kalle dosøppel. Q-tips, mange år gamle, er det mye av.
– Hva med pellets, etter lastlekkasjen fra skipet i Skagerak for noen år siden?
– Å ja, det er her fortsatt. Vi kjørte egne pelletsaksjoner i tiden rett etter at det skjedde, og det holdt vi på med i halvannet år. Men fremdeles finner vi det på hver eneste lokasjon vi er på, forteller Kari.
Rydderne på Fløyholmen ble stelt pent med. Etter at jobben var gjort ble det servert grillpølser med drikke, og det hele ble rundet av med underholdning, som seg hør og bør. Gruppa El Cartel fra Fredrikstad spilte og sang fra rullesteinscenen, og med seg hadde de Per Skranglebein som stuntrappet.
Se bildeserie fra ryddeaksjonen på Fløyholmen (video av El Cartel nederst):






Reportasjen er laget med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.