Mukhtar Babayev og Michael E. Mann.
Michael E. Mann (t.h.) vil ha gjennomgang av hele COP-prosessen etter utnevnelsen av Mukhtar Babayev (t.v.): – Det står for mye på spill til at vi kan tillate et fortsatt korrupsjonsmønster, har han uttalt, ifølge Reuters. Foto: Dean Calma / IAEA, og Greg Grieco / Wikimedia Commons / Creative Commons Attribution 3.0 Unported.

FNs klimatoppmøte skal i 2024 arrangeres i Aserbajdsjan, et av verdens mest oljeavhengige land. Nå er møtelederen valgt.

Ifølge Reuters er det Mukhtar Babayev som blir sjef for dette års klimatoppmøte i Baku. Babayev er i dag minister i landets regjering, med ansvar for økologi og naturressurser.

Før han ble statsråd i 2018 var han i 24 år ansatt i det statlige olje- og gasselskapet Socar, skriver Reuters, som viser til hans LinkedIn profil.

Dermed blir de årlige klimatoppmøtene i FN-regi for andre år på rad ledet av personer som er eller har vært, tungt involvert i fossilindustrien. COP28 ble holdt i Dubai i De forente arabiske emirater (UAE) i desember, og denne konferansen ble ledet av Sultan Ahmed al-Jaber, toppsjef i Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), emiratenes statlige oljeselskap.

COP28 og Al-Jaber

Al-Jaber var omstridt også fordi det ble avslørt at han forsøkte å grønnvaske eget image ved at ansatte i hans team hadde redigert Wikipedia-sider, med innhold som fremhevet hans rolle som administrerende direktør i ADNOC, det statlige oljeselskapet.

Al-Jabers team skal ha lagt inn sitat fra en lederartikkel som hevder at sultan al-Jaber er «nøyaktig den typen allierte klimabevegelsen trenger», skriver Transit magasin.

Det ble også kjent at over 100 falske sosiale medier-kontoer promoterte og forsvarte sultan Ahmed al-Jaber som leder for COP28. Al-Jaber er en «alliert som klimabevegelsen trenger», hette det i et innlegg på Twitter. 

Michael Mann reagerer

Reaksjoner på den siste utnevnelsen av en COP-president har begynt å komme. En som har reagert på Mukhtar Babayev-utnevnelsen er en av verdens mest kjente klimaforskere, Michael Mann fra USA.

– Det er på tide å kreve en fullstendig gjennomgang av hele COP-prosessen og ledelsesstrukturen. Det står for mye på spill til at vi kan tillate et fortsatt korrupsjonsmønster, har Mann uttalt, ifølge Reuters.


- Annonse -