14.000 sauer skal være ombord i skipet, som nå ligger utenfor vestkysten av Australia. Ill.foto: Pixabay / Skjermdump MarineTraffic.

Et skip med om lag 14.000 sauer og 2000 kyr er strandet ved kysten av Australia etter at det måtte innstille turen til Israel via Rødehavet.

Dyrevernere reagerer sterkt ettersom temperaturen i området nå er nærmere 40 grader. Skipet ligger nær Hillarys, en forstad til storbyen Perth, ifølge nettstedet GeoTV News. Det skal bli enda varmere – torsdag 1. februar er det varslet (Yr) 42 grader på stedet.

– Dyrenes skjebne viser at eksporten av levende dyr er «råttent inn til beinet», sier Josh Wilson, som sitter i byrådet i Fremantle sørvest i Australia, der skipet ble lastet.

Sauene og kyrne kan eventuelt føres tilbake Australia, men der må de tilbringe en måned i karantene. Alternativet er å sende dem på en månedslang reise rundt Afrikas sørspiss, opplyser australske myndigheter.

Frykter angrep

Fartøyet forlot Australia 5. januar med kurs for Israel, men snudde i midten av januar fordi skipet risikerer å bli utsatt for angrep fra Houthi-militsen i Jemen.

Militsen har siden oktober angrepet en rekke handelsskip og krigsskip i områdene rundt Rødehavet som en reaksjon på Israels krigføring på Gazastripen.

Bak eksporten står det israelske selskapet Bassem Dabbah, som har bedt den australske regjeringen om tillatelse til å laste mer fôr og veterinærprodukter for å kunne seile rundt Afrika. Det endelige destinasjonsstedet skal være Jordan, ifølge nettstedet GeoTV News.

Selskapet har ikke vært tilgjengelig for en kommentar, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Lover forbud

Australias regjering har lovet å forby eksport av levende dyr i løpet av de neste årene, men forslaget blir møtt med hard motstand fra bondeorganisasjoner som sier at arbeidsplasser og lokalsamfunn kommer til å bli rasert.

New Zealand innførte forbud mot eksport av levende dyr etter at et skip med over 5800 kyr sank i kraftig uvær i 2020. Flere sjøfolk mistet livet, og mange dyr ble liggende flytende i sjøen.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?