Journalisten Natalya Zubkova måtte til slutt flykte fra Russland, etter avsløringene om kullforurensing i Sibir. Fotomontasje: Naturpress. Elementer: Black Snow / Alina Simone, pluss skjermdump fra sosiale medier.

Den lille byen Kiseljovsk i Sibir i Russland har ni kullgruver som nå ligger i dagbrudd. For noen få år siden våknet innbyggerne en morgen til at hele byen var pakket inn i svart nysnø.

– Det skjedde helt plutselig. Etter at par dager var byen dekket i svart. Det føltes som å være med i en skrekkfilm, sier journalisten Natalya Zubkova til Journalisten.dk, nettstedet til journalistenes fagorganisasjon i Danmark.

I disse dager er Zubkova i Danmark i forbindelse med lanseringen av dokumentarfimen «Black Snow«. Filmen beskriver arbeidet hennes med å dokumentere miljøkatastrofen som inntraff i regionen Kuzbass i Sibir, og i landsbyen Kiseljovsk.

Avisen Moscow Times skrev også om hendelsen med den svarte snøen i 2019.

Se VIDEO fra Kiseljovsk etter det svarte snøfallet:

Natalya Zubkova bodde selv i Kiseljovsk, og opplevde at to av barna hennes ble født med nyreskader, helseskader som hun mistenkte skrev seg fra forurensingen fra kullgruvene. Kreft, cerebral parese og tuberkulose er hyppigere forekommende i denne regionen, enn i Russland forøvrig.

Zubkova begynte å granske forholdene, og opprettet en nyhetskanal på YouTube, Novosti Kiselyovska. I tillegg til å rapportere om pågående utslippsforurensing fra kullgruvene, omtalte hun også det hun mente var ulovlig utvidelse av kullgruveområdene. Men det gravende journalistiske arbeidet hennes fikk raskt oppmerksomhet fra fiendtlig hold. Til CPJ, Comittee to Protect Journalists, forteller hun hva som skjedde 25. februar 2021. Da ble hun overfalt utenfor hjemmet sitt av en hettekledd person som tvang henne ned i snøen. Personen truet med å drepe henne og å begå seksuelle overgep mot barna hennes dersom «hun åpnet munnen sin igjen», fortalte hun til CPJ.

Trusler og sjikane

CPJ krevde at russiske myndigheter gransket overfallet på Zubkova.

Zubkova har også tidligere opplevd trusler for sitt arbeid. En advokat, Anton Reutov, angrep henne fysisk i en rettssal under en høring i august 2020, basert på en rapport om antatt offentlig korrupsjon. Etterpå skal hun ha mottatt flere drapstrusler, ifølge nettstedet Radio Free Europe.

Opprinnelig arbeidet Natalya Zubkova som journalist for en lokal, statskontrollert, mediebedrift, men sa opp jobben da hun ble nektet å publisere en sak om en katastrofal brann i et kjøpesenter.

Trusselbildet mot henne økte etterhvert til å omfatte publisering av falske påstander om henne på en egen nettside, «Uncensored», noe som blant annet førte til at datteren på 14 år ville ta livet sitt, forteller hun til Journalisten.dk.

Natalya Zubkova og hennes barn har nå fått humanitær oppholdstillatelse i Tyskland.


- Annonse -
Vil du annonsere her?