Klimaorganisasjonene Greenpeace UK og Uplift har saksøkt regjeringen i Storbritannia for godkjennelsen av utbygging av det store Rosebank-feltet i Nordsjøen. Equinor er hovedoperatør.
Nå har myndighetene i landet varslet at de ikke aktivt vil delta i rettsforhandlingene. Dette går fram av en pressemelding som er lagt ut, knyttet til lanseringen av nye miljøfaglige råd til olje- og gasselskaper, og det som kalles «overgangen til en ren energiframtid for Nordsjøen».
«Regjeringen vil ikke utfordre de juridiske vurderingene som holdes opp mot utviklingstillatelsene for olje- og gassfeltene Jackdaw og Rosebank i Nordsjøen. Denne beslutningen vil spare skattebetalerne for penger», heter det i pressemeldingen.
– Viser ansvar
Klimaorganisasjonen Uplift sier seg fornøyd med beslutningen fra den nye britiske regjeringen.
– Nå har vår egen regjering vist ansvar og trukket seg fra en rettssak som handler om å la Equinor få lov til å forlenge oljealderen i Storbritannia. Vi håper nå Equinor respekterer den avgjørelsen og avstår fra å delta i rettssaken for å kjempe fram et oljefelt midt i en klimakrise. Hvis det blir rettssak nå, så blir den mellom de som respekterer klimavitenskapen og en oljebransje med Equinor i spissen som kun tenker på egen vinning, sier Tessa Khan, leder for Uplift UK, i en pressemelding.
Det var den forrige regjeringen fra de konservative som godkjente Rosebank-utbyggingen. Den nye regjeringen fra Labour, med Keir Starmer som statsminister, har hatt et tydeligere klimamandat, men har tidligere likevel varslet at de ikke ønsker å reversere Rosebank-vedtaket.
Rosebank-feltet ligger om lag 130 kilometer nordvest for Shetlandsøyene på ca.1100 meters dyp. Utvinnbare ressurser er anslått til over 300 millioner fat olje for fase 1 og 2, der estimatet for fase 1 utgjør 245 millioner fat olje, ifølge Equinor.
Equinor kan forsvare seg hvis de vil
Equinor har anledning til å tre inn som aktiv forsvarer i den kommende rettssaken. Ifølge Uplift har Equinor frist til 20. september med å bestemme seg for hva de gjør.
Dersom Uplift og Greenpeace vinner rettssaken, er det sannsynlig at Equinor må levere ny søknad for oljefeltet Rosebank, skriver de to organisasjonene.
Den betydelige motstanden mot Rosebank-utbyggingen bygger på at CO2-utslippene fra forbrenningen er enorme. Det er beregnet at over 200 millioner tonn CO2 vil slippes ut i atmosfæren hvis all olje fra Rosebank brennes.