Vi har blitt vant til å høre om døde mennesker som ligger igjen i Himalaya etter å ha forulykket. Men det er ikke bare lik som må ryddes bort – det er også tonnevis med søppel. På sjette året har Nepals hær bidratt til helt nødvendig miljøvern.
Høyt og grisete
Telt, oksygenflasker, bind, stålboller, sko, plast og papir. Det er bare noe av avfallet som blir forlatt i Himalaya av de tindebestigende turfølgene. Den nepalske hæren, som i 2019 begynte med årlig opprydding i den populære fjellkjeden, skal denne våren ha fjernet elleve tonn med søppel, i tillegg til fire lik og ett skjelett, ifølge den nepalske engelskspråklige avisen The Himalayan Times.
Kampanjen har navnet Safa Himal, og slagordet er «An Endeavour to Save the Himalayas». Tolv mann fra militæret og atten sherpaer jobbet i hele femtifem dager, både på Mount Everest og fjellene Lhotse og Nuptse, ifølge BBC. Hæren blir vanligvis ikke utplassert til slike oppdrag, men myndighetene har sett det som nødvendig for å forsøke å få bukt med forsøplingskrisen i området.
Tidligere i år kom en ny regel om at klatrere på Mount Everest og Lhotse må bruke såkalte bæsjeposer som de tar med tilbake til base camp. «Vi får klager på at menneskelig avføring er synlig på steinene og at noen klatrere blir syke. Dette er ikke akseptabelt, og bryter ned imaget vårt», sa Mingma Sherpa, formann i «Everest»-kommunen Pasang Lhamu, til BBC i februar. I begynnelsen av mai kom nyheten om at Nepals høyesterett har bedt regjeringen om å utstede færre klatretillatelser i området, slik at naturen får en pause.
Anonymisert avfall
Nepaleren Tenzi Sherpa, som selv er fra Himalaya, jobber som fjellguide og dokumenterer noe av forsøplingen på Instagram-kontoen tenzisherpa_1999. «Den skitneste campen jeg noen gang har sett», skrev han under et (for følgerne) sjokkerende videoinnlegg fra Mount Everest base camp i mai i fjor. «Jeg blir så trist hver gang, for på ekspedisjon har jeg så ofte sett at grupper og selskaper kutter av logoene sine og legger igjen alle teltene».
Naturverner Luc Boisnard i initiativet The Himalayan Cleanup er ikke den eneste som har beskrevet Himalaya som en “gigantisk søppelfylling”. I fjor var franskmannen del av et todelt ekspedisjonslag som ryddet bort 3,7 tonn søppel fra Makalu og Annapurna, henholdsvis den femte og tiende høyeste toppen i verden. Budsjettet var 150 000 dollar, oppga Boisnard til den franske avisen Ouest-France i forkant av aksjonen. Makalu krevde mye med tanke på utstyr og forberedelser, da den teknisk sett er vanskeligere enn sin populære storebror. Noen få hundre har vært på toppen, mot tusenvis på Mount Everest.
Krever forpliktelse
Hver sesong prøver rundt 800 mennesker å bestige verdens høyeste fjell, og mye prestisje knyttes til å være blant de få som klarer det uten oksygen. Når disse kommer i tillegg til alle som kun besøker Everest base camp, er det ikke overraskende at den menneskelige aktiviteten setter spor. Hva søppelet gjør med naturen, er like fullt et stort problem. Eksempelvis vil ting som er kastet ut i breene, komme frem igjen om 200 år, ifølge Boisnard.
For The Himalayan Cleanup er det viktig å fjerne søppel, men også å finne ut hvem hovedsynderne er. Tenzi Sherpa skriver på Instagram-kontoen sin at han ønsker at synderne straffes. Mye bra er gjort av opprydding, men samtidig vil den håpløse situasjonen vedvare dersom det kommer et jevnt tilsig av nytt søppel.
Sjef for hærens stab, general Prabhu Ram Sharma, er tilsynelatende både ydmyk og positiv. På verdens miljødag 5. juni, da hæren hadde en flaggseremoni i hovedstaden Kathmandu, uttalte han ifølge The Himalayan Times at kampanjen er kompleks og utfordrende på grunn av utbredt smelting, men at dette bare er begynnelsen:
«Noe av det vi har oppnådd, både under og etter kampanjen, har demonstrert det nepalske folkets internasjonale forpliktelse til natur- og miljøvern. Det er en kilde til stolthet for alle nepalere».