Isbre i Himalaya (Foto: Chen Zhao / Wikimedia Commons).

I de siste 140 årene på kloden har bare tre andre år hatt høyere global gjennomsnittstemperatur enn det vi opplevde i fjor, ifølge tall i en NASA-rapport.

At 18 av de 19 varmeste årene alle har vært registrert siden 2001, og at de fem varmeste årene har vært de siste fem, er med og bekrefter trenden som forteller at klimaet blir stadig varmere, skriver New York Times.

I 2018 var den globale temperaturen litt over 1 grad celsius høyere enn ved inngangen til den industrielle tidsalder.

Det varmeste året hittil er 2016, da El Niño var med og dro temperaturen ekstra opp. I 2018 oppstod den kjølende La Niña, og med en svak El Niño på slutten av året. Ifølge analytikeren Zeke Hausfather, som tilhører en uavhengig forskergruppe ved navn Berkeley Earth, vil virkningene av El Niño fra slutten av 2018 bli følbar i 2019, som dermed antas å bli det nest varmeste året noensinne.

1/3 av isbreene i Himalaya vil smelte uansett

I en annen fersk og omfattende rapport, utarbeidet over fem år av mer enn 200 forskere, slås det fast at minst en tredjedel av isbreene i Himalaya vil komme til smelte på grunn av klimaendringer.

Denne nedsmeltingen vil skje selv om det skulle lykkes å kutte CO2-utslippene slik at den globale oppvarmingen begrenses til 1,5 grad, slik målet i Parisavtalen er. Dersom temperaturen øker med mer enn 1,5 grad vil to tredjedeler av breene smelte, mener forskerne. Tidshorisonten er fram til 2100.

Neste 2 milliarder mennesker vil få merke effekten av den kraftige nedsmeltingen i Himalaya, ifølge The Guardian.

– For oss var det et sjokkerende funn

250 millioner mennesker i Hindu Kush-Himalaya er avhengige av isbreene som et vannlager. 1,65 mrd mennesker er avhengige av de store elvene med kilde i Himalaya, og som renner gjennom India, Pakistan og Kina, samt flere andre nasjoner.

– Dette er klimakrisen du ikke har hørt om, sier Philippus Wester, leder av forskningen som har skjedd ved International Centre for Integrated Mountain Development (Icimod).

– I den best mulige verden, om vi er skikkelig ambisiøse [i å håndtere klimaendringer], selv da kommer vi til å miste en tredjedel av disse isbreene og være i skikkelig trøbbel. For oss var dette et sjokkerende funn, sier Wester til The Guardian.

Bare Arktis og Antarktis har mer opplagret is i verden enn fjellregionene i Asia.


 

- Annonse -