De omlag 200 miljørelaterte drapene i 2016 var en økning fra 185 i 2015. Antall drepte journalister kom opp i 79, som var mer enn det dobbelte fra året før. Mørketall kommer i tillegg.

Verst er forholdene i gruveindustrier rundt om i verden. Deretter kommer tømmerdrift og landbruksindustri. Nesten 40 prosent av de drepte er fra urbefolkningsgrupper.

De dystre tallene er hentet fra en fersk rapport laget av Global Witness.

Global Witness er en internasjonal, politisk uavhengig NGO som blant annet har som oppgave å avdekke landgrabbing, menneskerettighetsbrudd og korrupsjon knyttet til miljø og utvinning av naturressurser.

Video fra Global Witness (artikkelen fortsetter under):

Fredsavtalen i Colombia skapte muligheter for utvinningsselskaper

Fortsatt er det i Mellom- og Sør-Amerika at forholdene er verst, 60 prosent av drapene skjer i land i den verdensdelen. Brasil opplevde flest drap, 49, mens Nicaragua var det farligste landet målt pr innbygger. Over en 10-års periode er det imidlertid Honduras som har flest drap pr innbygger.

Drapsstatistikk 2016 (artikkelen fortsetter under)

 

Colombia ble rekordmange drept i 2016 trass i den ferske fredsavtalen som er undertegnet mellom myndighetene og FARC-geriljaen. Men områder som tidligere var under kontroll av geriljaen blir det nå kastet lange blikk etter, av utvinningsselskaper og paramilitære grupper, skriver GW. Samtidig angripes sivilsamfunn som krever tidligere frastjålet land tilbake.

En person som har levd i årevis med trusler i Colombia er Jakeline Romero. Hun har protestert mot ødeleggelsene forårsaket av det største gruveanlegget i Sør-Amerika, dagbruddet El Cerrejón.

– De truer deg slik at du holder munn. Jeg tier ikke. Jeg kan ikke tie når jeg ser alt som skjer med mitt folk. Vi kjemper for jorda vår, for vannet vårt, for livene våre, sier Romero.

El Cerrejón eies av selskapene Glencore, BHP Billiton og Anglo-American.

Ben Leather (Foto: Twitter)

– Menneskene har ikke annet valg enn å stå i mot

– Rapporten vår forteller en svært dyster historie, sier kampanjemedarbeider i Global Witness, Ben Leather.

– Kampen for å beskytte planeten blir stadig mer intens, og kostnaden ser vi i antall tapte menneskeliv. Stadig flere mennesker i flere land har ikke noe annet valg enn å stå opp mot stjelingen av landarealene deres, eller ødeleggelsen av miljøet. Altfor ofte blir de brutalt kneblet av politiske eliter og forretningseliter, mens investorene gjør ingenting, sier Leather.

Han sier at mange stater bryter sine egne lover og behandler sine borgere på verst mulig måte.

– Modige aktivister blir myrdet, angrepet og kriminalisert av de samme menneskene som skulle ha beskyttet dem. Myndigheter, selskaper og investorer har en plikt til å garantere at sivilsamfunn blir konsultert om prosjekter som vedgår dem, at aktivister er beskyttet mot voldsutøvelse og at lovbrytere stilles for retten, sier Ben Leather.

Politibrutalitet i India

I Asia og Afrika skjer det også en forverring av forholdene.

India hadde det tredobbelte antall overgrep i fjor, som en følge av økt politibrutalitet og statlig undertrykking av aktivisme. Filippinene er et verstingland i antall drepte (28) i Asia-regionen, og drapene skjer hovedsakelig i tilknytning til gruvedrift.

I Afrika er det svært farlig å beskytte nasjonalparkene. Bare i DR Kongo ble det drept ni rangere i 2016.

Drap er den verste forbrytelsen, men i taktikken for å stilne motstandere blir en lang rekke andre overgep utført, melder GW. Dette innbefatter drapsstrusler, arrestasjoner, seksuelle overgep, tvangsflytting og aggressive rettslige angrep.

Endringer også i den rike del av verden

Selv om det er i verdens fattige regioner at drap og overgrep er utbredt, har Global Witness registrert nye tendenser også i land fra den rike delen av verden. Aktivister blir i økende grad stemplet som kriminelle over hele verden, og blir forsøkt straffet av både myndigheter og bedrifter gjennom rettsvesenet, gjerne i en aggressiv form, skriver GW.

Global Witness har i år inngått et samarbeid med avisen The Guardian. En løpende registrering og publisering av rapporterte drap fra GW skal skje på Guardian sine nettsider. Samtidig skal reportere fra The Guardian sendes på oppdrag for å dekke overgrep når de skjer.

Statistikken hittil i år viser ikke tegn til forbedring. I løpet av de første fem månedene ble det registrert 98 drap på miljøforkjempere.


 

- Annonse -