Sveriges største avis med krass kritikk av olje-Norge

I olje- og gassnæringen gikk utslippene noe ned i 2022, til tross for at produksjonen økte. Ill.foto: Pixabay.

I en lederartikkel som ble postet noen få timer før valglokalene stengte i Norge på mandag kveld, stiller svenske Expressen spørsmålet: «Om ikke rike Norge skal slutte å lete etter olje, hvem skal da gjøre det?»

Faksimile av Expressens oppslag/leder.

Tittelen på saken er «Norge må slutte med sitt oljemisbruk».

Avisen tar blant annet utgangspunkt i at Miljøpartiet De Grønne for første gang så ut til å komme over sperregrensen på 4 prosent i valget, noe som senere på kvelden viste seg ikke å slå til. Men Expressen har merket seg kravet fra MDG om å stanse leting etter mer olje og gass og fase ut oljevirksomheten i løpet av 15 år.

Les hele lederen på Expressens nettsider.

Oljepengene har gitt norske politikere en lett reise, mener Expressen, og peker på at Norge bare behøvde å forsyne seg litt mer av oljefondet for å demme opp for problemene da oljeprisen falt dramatisk.

«Hadde det ikke vært for det tilskuddet ville Norge hatt et underskudd på over 6 prosent av BNP i fjor  – mer enn dobbelt så mye som er tillatt i eurosonen», skriver den usignerte lederkommentatoren.

«The good guys»

Klimaeffektene av olje- og gassvirksomheten gjør at stortingsvalget i Norge er et skjebnevalg, mener avisen, og viser til klimaspørsmålet er den viktigste grunnen til at oljeutvinningen møter stadig sterkere motstand også innad i Norge. Nordmennene er vant med å være «the good guys» med fredsprisutdeling og god FN-standing. Da klinger det dårlig at vi pumper olje og gass med bidrag til CO2-utslipp, selv om vi ligger langt framme på både karbonfangst og lagring og på elbil-utbredelse, synes å være avisens oppfatning.

«Hvem – om ikke Norge?»

Avslutningsvis skriver Expressens leder:

– Klimaforskerne er enige; vi har ikke en sjanse til å klare togradersmålet om vi brenner opp all olje, gass og kull som hviler i bakken. Men hvis ikke engang Norge – et av verdens rikeste land med et oljefond på 8.000 milliarder kroner – tenker å slutte å lete etter olje, hvem kan da ventes å gjøre det?


Ill.foto: Pixabay

- Annonse -
Vil du annonsere her?