Iran satser på solkraft – norske Scatec Solar kan bli utbygger

Er et nytt eksempel på at verdens energisystemer er i endring, og at tradisjonelle roller byttes ut. Olje- og gassavhengige, men solrike Iran, satser fornybart, og en annen oljenasjon står klar med teknologien.

Det norske solteknologiselskapet Scatec Solar, med hovedkontor i Oslo, er i kontraktsforhandlinger om bygging av et solkraftanlegg i Iran som i en helutbygget versjon skal kunne levere 500 MW, melder Reuters.

Anlegget, til en pris av 132 millioner dollar, er planlagt å skulle levere 120 MW i første fase, med økning i kapasiteten etter hvert.

– Jeg ønsker ikke å si når vi venter å ha en underskrevet kontrakt, men vi jobber aktivt med det, sier konsernsjef Raymond Carlsen til Reuters.

Luftforurensingsproblemer oppgis som en årsak til at Iran ser hen mot fornybar energi. Landet har i dag en solkraftkapasitet på 53 MW, men det foreligger utbyggingsplaner og avtaler som potensielt kan øke dette til nesten 1.000 MW.

Ifølge Reuters, som blant annet siterer CFO i Scatec, Mikkel Tørud, bidrar iranske og norske myndigheter i arbeidet med å gi finansieringsgarantier til en solkraftutbygging i regi av det norske selskapet.

Pr i dag har Scatec Solar bygget ut anlegg med tilsammen 322 MW rundt om i verden.


Ill.foto: Pixabay

- Annonse -
Vil du annonsere her?