Forklaringen hans er at han støttet seg til opplysninger gitt av operatøren av Goliat-feltet, italienske ENI. ENI har siden korrigert sin informasjon.

Her er Søviknes sin forklaring:

«I mitt svar oppga jeg, basert på informasjon fra operatøren, 2019/2020 som årstall for når samlede inntekter, fratrukket driftskostnader, overstiger investeringkostnaden. Selskapet har nå opplyst at de har oppgitt feil årstall til departementet. Det riktige året er 2022″.

Stortingsrepresentant for SV, Lars Haltbrekken, stiller seg nå tvilende til om Goliat-feltet, som ble åpnet i 2016, i det hele tatt vil bli lønnsomt for staten.

– Dette er veldig alvorlig! En av de virkelig store investeringene staten gjør på oljefeltet, flere titalls milliarder kroner, og så må oljeministeren gå til ENI for å høre når vi kommer til å tjene penger. Og i tillegg svarer han ikke på spørsmålet vårt: Søviknes sier at oljeselskapet ENI kommer til å tjene penger i 2022. Han sier ikke noe om når Norge vil tjene penger. Det vet vi fortsatt ikke, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Han mener at Søviknes´ opplysning til Stortinget om at Goliat trenger en oljepris på 50 dollar fatet for å bli lønnsom, er feil. I dag ligger prisen på 57 dollar fatet.

– Det er helt klart at Norge må ha en langt høyere oljepris enn 50 dollar fatet før Goliat tjener penger til statskassa, hevder Haltbrekken.

Olje- og energiminister Terje Søviknes forsvarer seg i en e-post til Dagbladet med at han varslet Stortinget med en gang han ble oppmerksom på egen feil.

Les hele saken på Dagbladet.no.


Foto: Flickr / Kilian Munch, Norsk olje og gass

- Annonse -