Natur og Ungdom er den utålmodige lillesøstra til Naturvernforbundet. De første 50 årene ble feiret sist lørdag.

Men selv om miljøorganisasjonen NU med øvre aldersgrense på 25 år, (hvis man ikke er student) siden 1968 har vært Naturvernforbundets ungdomsorganisasjon, startet det annerledes. I stiftelsesåret 1967 ble NU dannet gjennom sammenslåingen av Norsk Feltbiologisk Ungdomsforening og Oslo katedralskoles Naturvernforening.

Forsiden av jubileumsnummeret av Putsj.

I tiårene som har gått siden slutten av sekstiårene har Natur og Ungdom markert seg tydelig en rekke ganger gjennom sitt engasjement for naturen. Sivil ulydighet har av og til vært blant virkemidlene. Mest kjent er kanskje motstanden mot bygging av gasskraftverk, og kamp mot oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja i nyere tid.

Mange av dagens markante samfunnsdebattanter og kjente politikere (eller kjendiser) har fartstid i Natur og Ungdom, og blant disse finner vi Tore Killingland, Marianne Gjørv, Heidi Sørensen, Lars Haltbrekken, Kjetil B. Alstadheim, Mimir Kristjánsson, Tuva Tordsson, Gaute Grøtta Grav, Rasmus Hansson, Siri Kalvig og Tore Renberg.

Leder i dag er Ingrid Skjoldvær.

En stor sak i 2017 blir rettssaken mot den norske stat, der anklagen fra Greenpeace og Natur og Ungdom (pluss støttende organisasjoner) er at staten bryter paragraf 112 i Grunnloven, den såkalte miljøparagrafen. Rettsaken starter 13. november og er omfattet av stor interesse, også fra utlandet, i lys av at Norge er en betydelig olje- og gasseksportør. Kjernen i anklagen er beslutningen om å lyse ut 23. konsesjonsrunde for olje- og gassleting i nordområdene.

Siden den gang har staten også varslet en 24. konsesjonsrunde.

NU har nærmere 8.000 medlemmer i mer enn 70 lokallag, og mottoet til organisasjonen er «Hvis ikke du – hvem? Hvis ikke nå – når?»

I jubileumsutgaven av medlemsmagasinet Putsj er det blant annet stoff om jubileumsboka til en av grunnleggerne, Per Thorvald Larsen, en lang reportasje om olje-Nigeria, oppsummering fra årets sommerleir i Lofoten, en artikkel om fiskets framtid og en sak om hvordan man arrangerer byttekveld (pluss mye mer).

Mange gratulerer Natur og Ungdom med 50-års jubiléet. Naturpress slutter seg til gratulantene!

Her er tre hilsener som kom på Twitter:

- Annonse -