Nå kommer vindmøller lagd av tre igjen

Det svenske firmaet Modvion har designet et modulært system for vindturbiner, og byggematerialet er en råsterk type trefinér.

Materialet har fått navnet glulam, og pr vektenhet skal styrken på glulam være bedre enn for stål. 

Modvion holder til i Gøteborg, og bedriften tar sikte på å løse de logistiske utfordringene som er knyttet til å produsere, frakte og montere svært høye vindturbinkonstruksjoner.

Ved å lage vindmøllene i mindre moduler som enkelt kan stables, fraktes rundt og deretter monteres sammen på aktuell lokalitet, unngås dyre og problematiske transportprosjekter. Ifølge Bloomberg har Modvion beregnet at deres tårn – lagd av en form for naturlige karbonfibre – vil kunne bli 30 prosent billigere enn vindturbiner av stål eller betong.

Lar seg lettere inntransportere

En annen fordel med Modvion-konseptet er at man kan nå inn til områder hvor det bare er adkomst via smale og svingete veier som ellers gjør det umulig å inntransportere gigantiske stålkonstruksjoner som for eksempel store master og blader i hele stykker.

Man støter dessuten på en regel om at maks transportbredde, gjeldende i de fleste regioner i Europa og USA, ikke kan være mer enn 4,3 meter. På vindtårn som er mer enn 100 meter høye vil ofte diameteren i bunnen være mer enn dette. Modvion-konstruksjonene transporteres i mindre deler.

– Høyere tårn gjør at man kan nyttiggjøre seg større vindhastigheter og bruke større blader. Slik kan vi øke produksjonen av elektrisitet, sier Otto Lundman, administrerende direktør i selskapet.

En prototyp som nå blir lagd er 30 meter høy, men i 2020 er det meningen å bygge en vindturbin som er 150 meter høy.

Selskapet fikk nylig 4,6 millioner kroner i finansiell støtte av det svenske energibyrået. For tiden blir det jobbet med å reise ytterligere 2 millioner euro i kapital til prosjektet.

Her kan du se en video som selskapet har laget om sitt nye vindkonsept:

- Annonse -
Vil du annonsere her?