Noe å fylle sin nye Tesla med? (Foto: Wikimedia Commons)

I natt kl. 02 kostet en Bitcoin 19.169,51 USD. Det er all time high.

Et stunt fra en Teslaeier setter fokus på en hittil lite kjent faktor som Bitcoin-valutaen drar med seg, nemlig`Bitcoin mining´. På et Tesla-forum lanserte han ideen om å tappe gratis strøm fra Teslas ladestasjoner for å fore mobile strømkrevende datamaskiner som så skulle generere nye Bitcoins, og slik fylle eierens virtuelle lommebok.  Andre gjorde alvor av ideen, la bilder ut på nettet, og det ble en sak.

Ubundet og anonym

Bitcoin er et fenomen som på ti år har gått fra å bli omtalt som et idealistisk alternativ til den etablerte økonomien, å bli en spekulasjonsyndling utenfor børsene, med mange påståtte gråsoner, kjappe penger og enormt potensial. Kort forklart er Bitcoin en kryptovaluta – en verdi som kun finnes digitalt, og som fastsettes ut fra i hvilken grad og til hvilken pris det handles med det faste antallet enheter, som her er låst til 21 millioner. Den er ikke bundet til noen sentralbank eller finansinstitusjon, og er slik sett global, uregulert, og brukerne er helt anonymiserte. Grunnidéen var at brukerne selv skulle benytte ledig kapasitet på sine maskiner til å drive og utvide Peer-to-peer systemet, som i motsetning til den vanlige klient-tjener-strukturen jobber i blokkjeder i desentraliserte nettverk.  Det bruker avanserte logaritmer til å holde brukerne anonyme og systemet nærmest umulig å hacke. Utvidelse ga nye Bitcoins, og motiverte de såkalte Miners til å fortsette utbyggingen. [Bitcoins for 64 (81,16) mill.$ stjålet gjennom hacking – ingenting er umulig]

I 2010 kostet en pizza 5000 Bitcoins – I natt kostet en Bitcoin nesten 20.000 USD

Frihet fra finanspolitikken

Mynten som ikke finnes (pixabay.com)

Bitcoin var tenkt som en individets frikopling fra den politisk styrte og regulerte finansøkonomien, og ble i praksis etablert etter finanskrisen i 2009 av et alias; Satoshi Nakamoto. Den har imidlertid røtter i Bit Gold, utviklet av Nick Szabo sent på 90-tallet. `Myntene´blir lagret i en digital lommebok eller i skyen, og kan brukes i transaksjoner og handel. I 2010 trengte man 5000 Bitcoins for å kjøpe en pizza, mens man i september måtte betale nesten 5000 USD for en Bitcoin. Da hadde den steget fra 1000 USD i løpet av året. I natt (fredag 8.12 kl 02) ble den omsatt for over 19.000 USD. Det er en firedobling på to måneder. Prosjektet har av mange i årevis blitt beskrevet som naivt, begrenset, samfunnsfiendtlig, og ideelt for pengevasking, narkohandel og terrorfinansiering. Nå er det imidlertid stadig flere store og små foretak, spesielt på nett, som aksepterer det, og det dukker opp stadig flere minibanker og nettjenester der man kan veksle mellom Bitcoin og ordinær valuta. I takt med overvåkningssamfunnets allestedsnærværelse øker også ønsket om penger som ikke viser hvem eller hvor du er, eller hva du kjøper eller selger, selv om du ikke verken smugler våpen, narkotika, finansierer terror, eller bedriver annen ulovlig virksomhet. Kanskje du heller ikke vil at skattepengene dine skal finansiere Irak-krig, oljeboring eller religiøse trossamfunn.

Wall Street delt

De etablerte finansmiljøene er i hovedsak negative, men også delte i synet på fenomenet; selvsagt først og fremst fordi det ikke forholder seg til Wall Street. Det siste årets Hype rundt Bitcoin har imidlertid gitt forsider i de fleste finansfora, og det toppet seg i september da direktøren i storbanken JPMorgan, Jamie Dimon, gikk ut og kalte Bitcoin svindel. Han sa at hvis noen av hans ansatte handlet Bitcoins så ville de få sparken av to grunner; 1. Det er mot reglene, 2. De er dumme, – og begge deler er farlig.

Valutaen (Bitcoin) kommer ikke til å virke. Du kan ikke ha en business hvor folk bare skaper en valuta ut av ingenting, og så tro at de som kjøper den er skikkelig smarte.

Jamie Dimon, JP Morgan

Han fortsatte med at de eneste som kan ha glede av den er folk fra land der valutaen ikke fungerer, som Equador, Venezuela eller Nord-Korea – og om man er morder eller narko-smugler.

Han får delvis støtte av den legendariske Wolf of Wall Street, Jordan Belfort, som ble portrettert i Martin Scoreses film med samme navn.   Han uttalte til nettstedet The Street;

All valuta er vel egentlig luft, når man tenker over det… Men særlig denne (Bitcoin) som ikke har støtte i noe annet enn en programvare som skaper kunstig knapphet. For meg virker det bisart at det noensinne skal kunne være bærekraftig.

Jordan Belford – «Wolf of Wall Street»

Nå har også Dimon’s kritikk blitt møtt som typisk reaksjonær, og et tegn på at de store og tradisjonelle aktørene ikke makter å ta inn over seg varsler om de store skiftene. Belfort tror imidlertid også med andre at dataarkitekturen bak Bitcoin (blokkjeder mm) har en fremtid, så snart noen av de etablerte institusjonene, som har solid backing, adapterer den.

Sir Howard Davis, styreleder i Royal Bank of Scotland (RBS), sammenlignet bitcoin med Dantes inferno tidligere i uken, da verdien tippet 16.000 USD. I følge The Guardian mente han at investorer burde få med den apokalyptiske advarselen: «Abandon hope, all ye who enter here».

Store regnestykker som reiser fort trenger ufattelig med energi

Det er imidlertid det som er det store problemet. Det desentraliserte blokkjedesystemet er raskt og sikkert, men med veksten kom ny programvare med store krevende logaritmeprosesser, og det ble snart umulig for vanlige brukere å drive Mining hjemmefra. Her strander planen om å stjele strøm fra Tesla, for selv om man fylte sin fine el-bil med datautstyr så ville ladestrømmen knapt nok generere tilstrekkelig Bitcoins til å finansiere utstyretMining, eller utvinning av Bitcoins krever spesialchips (ASICs) som utfører millioner av gjentatte regnestykker i sekundet; algoritmer som sikrer det desentraliserte systemet mot innbrudd og misbruk. Dette er ekstremt kraftkrevende prosesser, og hele nettverket har et strømforbruk som i løpet av det neste døgnet vil passere Danmarks.

Kullfyrte kryptopenger

Kaffe til salgs for Bitcoins

Dette innebærer i enkle ord at en kopp kaffe betalt med en Bitcoin-transaksjon bruker nesten 300 KwT med strøm, og det er mer enn hva som skal til for å drive en norsk kaffetrakter et helt år. Det krever ingen mastergrad i verken økonomi eller logikk for å slutte at i en verden der vi snur steiner for å spare energi så er ikke dette bærekraftig.

Utvinningen er med andre ord profesjonalisert, og selv om en liten del får solkraft  fra Arizona og vannkraft fra Island, så er det i hovedsak i det rurale Kina (ca 70 %) at de store prosessene foregår, i all hovedsak på kullkraft.

Beregninger gjort med tall fra en Bitcoin-gruve drevet på kullkraft i Mongolia viser at hver eneste Bitcoin generert her er ansvarlig for mellom 8 og 13 tonn Co2. Bitcoin-gruven slipper ut mellom 24 og 40 tonn i timen, det er rundt 203.000 kilometer bilkjøring i EU.

Den enorme økningen i Bitcoin-handelen de siste månedene har gitt en månedlig økning i el-bruk opp mot 30 %, og om denne veksten skulle fortsette, så vil nettverket teoretisk sett kunne legge beslag på det meste av klodens elektrisitet i løpet av 2020.Nå mener mange finansfolk at sannsynligheten vel er ganske mye større for at veksten avtar, eller at boblen sprekker før den tid, men før vi når så langt vil den kunne gjøre stor skade på verdenssamfunnets gryende forsøk på å målene for en grønn og bærekraftig energibruk, om disse tallene viser et riktig bilde.

Nettstedet Digiconomist har satt opp en graf som viser hvordan energiforbruket til Bitcoin utvikler seg. Denne oppgraderes kontinuerlig, og du finner den her.

_________________________________________________________________

Her er mer informasjon:

https://motherboard.vice.com/en_us/article/8x5wy5/cryptocurrency-tesla-bitcoin-mine-ethereum

 

What Is Bitcoin – History, How It Works, Pros & Cons

…og en Podcast:

https://www.wnyc.org/radio/#/ondemand/780552

________________________________________

https://no.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

____________________

https://www.theguardian.com/money/2017/oct/01/will-bitcoin-ever-be-safe-investment-gamble

____________________

https://www.treehugger.com/economics/tesla-owners-are-mining-bitcoins-free-power-charging-stations.html

_____________________

https://www.thestreet.com/story/14320675/1/bitcoin-is-a-fraud-says-wolf-of-wall-street-jordan-belfort.html

_____________________

http://www.skatteetaten.no/no/Radgiver/Rettskilder/Uttalelser/Prinsipputtalelser/Bruk-av-bitcoins–skatte–og-avgiftsmessige-konsekvenser/

Bitcoins er skattepliktige / fradragsberettigede
_____________________
_____________________

 

- Annonse -
Vil du annonsere her?